Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
A vattacukor, amit az Egyesült Államokban már saját Nemzeti Vattacukor Nappal is megünnepelnek, az 1900-as években lett népszerű édesség. Mondhatnánk, hogy a fogorvosok bosszantására találták ki, de az igazság az, hogy a vattacukrot készítő gép előállításában, még egy fogorvos is segédkezett.
Melyik volt a legnépszerűbb hal Mátyás király udvarában? Milyen ételeket hozott magával a király olasz felesége Beatrix? És hol kóstolhatjuk meg ezeket a finomságokat legközelebb?
Török Zsuzsa
Sokak kedvenc rágcsálnivalója a ropogós burgonyaszirom, amelyet egy amerikai szálloda szakácsának köszönhetünk. De vajon mi köze van egy német autógyárhoz?
Bár a Biblia példabeszédeiben szereplő és a piramisokban is fellelt mustármagból a rómaiak óta sokfelé készítenek csípős mártást, a mustár a burgundi hercegek asztalán vált igazán népszerűvé és máig elválaszthatatlanul Dijonhoz kötődik.
A macaronmánia a 20. század közepén kezdett el terjedni a világban, miután a patinás párizsi Louis Ernest Ladurée kávéház cukrásza, Pierre Desfontaines először illesztett össze két mandulás habcsókpasztillát ganache krémmel.
Hányszor hallottuk, hogy reggelizz úgy, mint egy király! De vajon mit evett reggelire a legnagyobb király, Elvis Presley?
Louisiana legnagyobb városa legalább olyan híres a komplett ebéddel felérő muffuletta szendvicsről, mint a dzsesszről és a húshagyókeddi karneválról. Hitted volna, hogy egy Szicíliában született kereskedő találta ki?
Manapság magától értetődő mozdulattal ejtjük a kávénkba a kocka alakúra préselt édesítőt, de ez nem volt mindig így. Tudtad, hogy a kockacukrot egy háztartási balesetnek és egy szerelmes férjnek köszönhetjük? Még emlékműve is van!
Bár az írek szerint hagyományos kenyerüket a zöld szigeten szülte a szükség, könnyen meglehet, hogy az indiánok ősi receptje jutott el hozzájuk az amerikai telepesek közvetítésével.
A skótok minden év január 25-én evéssel-ivással és versekkel emlékeznek meg legnagyobb nemzeti költőjük Robert Burns születésnapjáról, bárhol éljenek is a világban. Tudj meg mindent a dudaszóval kísért szertartásos Burns-vacsoráról, ha neked is kedvenced a skót Petőfi!
Elárulunk néhány titkot, ami érdekelhet, ha imádod a Downton Abbeyt, az Angliában forgatott kosztümös tévésorozatot, és lenyűgöznek a minden részben feltűnő terített asztalok.
Tudtad, hogy a manapság minden háztartásban megtalálható piros szószban eredetileg egyáltalán nem volt paradicsom? És azt, hogy hány fokos szögben kell tartani, és hol kell megütni a világ első ketchupjának, az azóta is a legjobbnak számító Heinznek az üvegét ahhoz, hogy pont a megfelelő mennyiségű szósz kerüljön a tányérra?
Nem múlhat el szilveszteri buli virsli nélkül. Válassz inkább sertéshússal készülő frankfurti vagy bécsi fajtát, mert a baromfivirslivel elszállhat a szerencséd!
Az angyalok kenyereként emlegetett édesség keletkezéséről többféle legenda kering. Tudtad, hogy Aquinói Szent Tamás is megemlékezik erről a csemegéről?
Kinek készült az első Wellington bélszín, a gombapéppel és vajas leveles tésztában sütött színhús, és hogy lett világhírű? Elmeséljük!