Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Pazarolni luxus, így ha lehet, minden maradék ételt felhasználunk. Különösen az ünnepek után számolhatunk rengeteg maradékkal, ami aztán igyekszünk is hasznosítani. Ám vannak olyan ételek, amelyeket jobb, ha inkább kidobunk.
Egyre többen használnak forrólevegős sütőt. A csúcstermékek mellett már kaphatók megfizethető, jó minőségű készülékek, amelyekben minimális zsiradékkal készíthetjük a finomabbnál finomabb falatokat. Ahhoz, hogy valóban egészséges legyen a végeredmény, egy egyszerű szabályt be kell tartani. Mutatjuk, hogy miről nem szabad elfeledkezni!
Elkezdődött a tanév, jönnek az iskolai rendezvények, ahová sok szülő szívesen visz házi készítésű édességet. De mennyire biztonságos ez, lehet-e baj belőle? A Nébih válaszol.
71-en lettek rosszul egy balatonlellei táborban: az érintettek hasi görcsökre és hasmenésre panaszkodtak, közülük ketten kórházba kerültek. Az illetékes kormányhivatal megkezdte az ügy kivizsgálását.
Fanny magazin
Egy hűtőtáska minden családban kötelező darab. Jól jön, ha strandolunk, kempingezünk, túrázunk vagy egyszerűen csak a nagy melegben városi sétára indulunk, és szeretnék a harapnivalókat és az italokat biztonságosan, hidegen tárolni.
A lángos ára is drágult a tavalyihoz képest, és sokszor botlunk olyanba, ami nem is túl jó. Megmutatjuk, mire kell figyelni, hogy ne legyen kidobott pénz egy-egy balatoni ebéd.
Majdnem az életébe került, hogy hirtelen megéhezett!
Manapság alapvető fogyasztói igény hogy azok a zöldségek, amelyeknek a föld alatti részét fogyasztjuk, megmosva kerüljenek a boltok polcaira. Ezzel párhuzamosan egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát-/perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel, ami minden, csak nem egészséges - figyelmeztet a Nébih friss közleményében.
Sokan ismerjük azt a jó tanácsot, hogy ha nem akarunk semmiféle bakteriális fertőzést ételtől kapni, akkor jobb, ha minden megy a hűtőbe. De vajon tényleg minden élelmiszernek jót tesz a hűtés? Nos, a címből már sejthető, hogy bizony vannak olyan dolgok, melyeknek kimondottan nem tesz jót a hűtőben tárolás. Segítünk, hogy biztos légy abban, minek van a helye a hűtőben a szalmonella fertőzés megelőzése érdekében, és mi az, amit bátran kint hagyhatunk, sőt, még jót is tesz az ízének vagy zamatának.
Az élelmiszerek helyes tárolása az egészséged szempontjából is fontos, ezért mindenképpen érdemes végigböngészned a lenti listát!
Videó
Hűtés nélkül tárolt félkész ételek, koszos hűtők, ételmaradékok a padlón, rovaritó a szendvicsek mellett - ez csak néhány, az egyik budapesti hamburgerező büfében tapasztalt élelmiszerbiztosnsági hiányosságok közül. A NÉBIH azonnali hatállyal bezáratta a XIII. kerületi büfét, az üzemeltető súlyos bírságra számíthat.
Mostanában még az is a szokottnál jobban megtölti a bevásárlókosarát, akinek eddig a napi közértbeszaladgálás az egyik kedvenc hobbija volt. Nem megyünk boltba, csak hetente kétszer, maximum a sarki pékhez, vagy inkább oda sem, magunk sütjük a kenyerünket. Vigyázunk magunkra, egymásra, hogy megfékezzük a járványt. Ám a felhalmozás - különsen a rutintalanoknál - könnyen élelmiszerpazarlásba fordulhat: ha ugyanis rosszul tároljuk a megvásároltakat, azok könnyen megromlanak, és a kukában végzik.
Egy átlagos magyar évente 33 kg élelmiszert dob a szemétbe csak azért, mert túl sokat vásárolt egyes termékekből vagy nem megfelelően tárolta azokat. Ez a mennyiség tovább nőhet, ha sokan a nagybevásárlás során beszerzett, esetleg a koronavírus miatti aggodalmak közepette megvásárolt nagyobb mennyiségű élelmiszert nem tárolják megfelelően.
Ti hol tartjátok a zöldségeket és a gyümölcsöket? A hűtőszekrény erre kijelölt, alsó fiókjában, esetleg a konyhapulton, egy szép nagy gyümölcsöstálban vagy kosárban, igaz? Nagyon helyes eljárás - eltekintve attól, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket hol, és mi mellett tároljuk, ugyanis gyors pusztítást végezhet egyik a másikon.
Vannak olyan élelmiszerbiztonsági alapszabályok, amiket már egészen kis korunkban magunkévá teszünk: a nyers tojásos ételeket lehetőleg még aznap el kell fogyasztani, vagy, hogy a salátákat nagyon alaposan meg kell mosni, ha megkímélnénk magunkat az e-kóli baktériumok okozta hasfájástól. De ezeken kívül van még egy pár olyan higiéniai tézis, amely kevésbé ismert, vagy épp, hogy rosszul ismert, pedig legalább annyira fontos, mint az említett két alapvetés.