Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Nem egyszerű hétről hétre kigondolni, hogy mi legyen a hétvégéi ebéd. Legyen az változatos, kiadós és finom, na meg persze az sem utolsó szempont, ha pénztárcabarát is. Ha ezek az elvárások lebegnek a te szemed előtt is, akkor az alábbi dupla menüsorból válaszd ki a számodra legszimpatikusabbat, a főzés mellett pedig bőven marad még időd a hétvégét is élvezni.
A munka ünnepe, pápalátogatás, anyák napja. Csak néhány esemény, ami szerves részét képezte az elmúlt hetek hétvégéinek. Így nem is csoda, hogy sokaknak az aktív kikapcsolódás, a munkaszüneti napokra időzített kirándulások után jólesik egy kis otthoni pihenés, amihez bizony házi koszt dukál. Ha még nem tudod, hogy mi legyen a vasárnapi ebéd, akkor a következő dupla menüsor biztosan a segítségedre lesz.
Nemcsak vizsgaidőszak vagy érettségi idején kell helyesen táplálkozni, hanem úgy általában mindig. Ha nem így teszünk, agyunk máris másképpen fog működni. Azért, hogy szervezetünk ne csökkentett üzemmódban ketyegjen, a vitaminok mellett enni is kell valami tartalmasat hétvégén, amire az egyik legjobb alkalom a vasárnapi ebéd. Ha végzős diáknak is főztök, aki már nyakig gázol az érettségi tételekben, akkor ez a menüsor nektek (is) szól.
Igen mozgalmas lesz most a soron következő hosszú hétvégénk. Mielőtt hétfőn a munka ünnepe előtt tisztelegnénk, Ferenc pápa is a fővárosban vendégeskedik péntektől egészen vasárnapig. Tehát az elkövetkezendő három napban bőven lesz program, így már csak arra kell figyelned, hogy ne éhgyomorra vágj neki a pápa miséjének vagy a hétfői majálisnak. Mi biztosítjuk a recepteket, neked már csak el kell készíteni.
Igaz, az időjárás még hagy némi kívánnivalót maga után, de ennek ellenére tagadhatatlan, hogy tavasz van. Egyre több növény virágzik vagy borul zöldbe, így aktuális hétvégi ebédajánlónkat most még inkább a kellemesebb időjárás jegyében állítottuk össze.
Végre egy hétvége, amikor picit hátradőlhetünk. Nincs a láthatáron egyetlen ünnep vagy hosszú hétvége sem, nem kell azon idegeskedni, hogy milyen ebéddel várjuk a barátokat, rokonokat, családot. A múlt hét véget nem érő főzőcskéi után most kapcsoljunk alacsonyabb fokozatba, és készítsünk egy laza tavaszi ebédet, hogy a pihenésre is bőven maradjon idő.
Lecsengett a húsvét, mára már a maradék sonka és tojás is elfogyott, ezért most következzenek azok a tavaszi vagy klasszikus receptek, melyeknél a legtöbb esetben a hazai ízek is központi szerepet játszanak. Legyen szó egy étvágygerjesztő vasárnapi ebédről vagy csak egy egyszerű tavaszi finomságról, következő válogatásunkban mindkét opcióra találtok tippeket.
Mához egy hétre bizony már húsvét ünnepének előnapját, nagyszombatot töltjük, ami annyit tesz, hogy ez az utolsó hétvégénk, amit a laktató lakomák és locsolkodók nélkül tölthetünk. Ezért legyünk kegyesek a gyomrunkhoz, és készítsük fel a melóra ezzel a kímélő dupla menüsorral, hogy ne legyen gond a töltött tojás, a sonka, a kalács és az összes többi finomság elfogyasztásával, mert a végén még sértődés lesz belőle.
Böjt ide vagy oda, nem mehetünk el szó nélkül amellett a tény mellett, hogy bizony mához egy hétre már itt a húsvét. Akik belefogtak a 40 napos böjtbe, húsvétvasárnaptól már ehetnek húst, ezért úgy döntöttünk, hogy válogatásunkat három részre osztjuk. Megtalálhatóak benne a hagyományos hétvégi ebédreceptek, a böjti fogások, de igyekszünk a húsvéti menühöz is ötleteket adni.
Nem túlzás kijelenteni, hogy végre a hátunk mögött tudhatjuk a telet, hiszen a hét elején hivatalosan is kezdetét vette a tavasz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy vasárnap hajnalban már az órák mutatóit is előre kell tekerünk egy órával, amivel belépünk a nyári időszámításba. Ezért érkezzen most egy olyan receptválogatás hétvégére, amit a tavasz és a jó idő inspirált.
Úgy pörögnek a napok és a hetek az idei első negyedév vége felé közelítve, mintha csak valaki rajtahagyta volna az úját az élet nagy lejátszójának a tekerés gombján. Mi is csak pislogunk, hogy megint itt a hétvége, ám legfrissebb recept-összeállításunk hamar visszaránt a realitás talajára, hiszen olyan kajákat hoztunk, amit vétek lenne a vasárnapi ebéd során elkészíteni. Mi már csak a fotókat nézegetve is az orrunkban érezzük az ételek illatát.
Manapság már luxusnak számít, ha a hétvégi ebédünket étterembe tervezzük, vagy csak egy egyszerű kajarendeléssel kalkulálunk. Ezért sokkal jobb választás, ha az otthoni főzés mellett döntünk, aminek egyébként számtalan előnye van. Tudjuk, hogy milyen alapanyagból készült az ételünk, megspóroljuk az utazást, elkerüljük a szervizdíjat vagy a kiszállítási költségeket, arról nem beszélve, hogy a házi mindig jobb. Ti mit főztök a hétvégén? Mi ezekkel készülünk:
Mostanság sokan törekszünk arra, hogy a hétvégi ebédet minél gyorsabban, és a lehető legköltséghatékonyabban oldjuk meg. Miért is ácsorognánk órákat a tűzhely mellett, feláldozva szabadidőnket a konyhában, ha mindezt töredék idő alatt megoldhatjuk úgy, hogy még spórolunk is. A következő dupla menüsorunkat ezek a főbb szempontok ihlették.
Mi sem tökéletesebb pénteken, mint egy mesterien összeállított menüvel nekifutni a hétvégének. Válogatásunkban olyan ebédötleteket gyűjtöttünk össze a szombati és a vasárnapi menühöz, melyek mellett bőven marad időtök magatokra, a családra vagy a barátokra is. A receptek könnyen elkészíthetőek, és remekül variálhatóak, ráadásul bármelyikre is esik a választásotok, nem kell az egész napotokat a konyhában tölteni.
Úgy döntöttünk, hogy a mi konyhánkban a magyaros kajáké lesz a főszerep a hétvégén. Ebből adódóan most egy olyan dupla menüsorral készültünk nektek, amiben egytől egyig a hazánkra jellemző, ízlésünket meghatározó fogások sorakoznak. Ha nem tudjátok, mi legyen a vasárnapi ebéd, de ennétek valami finomat, akkor ezeket a recepteket imádni fogjátok.