Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Fotó/Videó: Horváth András
Egy disznóvágást vendégként végignézve leginkább bulinak tűnik, mintsem kemény munkának. Köszönhető mindez a jó böllérnek és csapatának, akik míg a vendégsereg szórakozik, addig az irgalmatlanul kemény meló nagy részét el is végzik. Nem hiába, ahol azért vágnak disznót, hogy a füstölőt és a hűtőszekrényt feltöltse a család, ott nincs helye a tétlen kéznek. Mészáros Balázs a Mindmegette Húsiskolájának különkiadásában most ebbe a világba nyújt betekintést receptek és más praktikák formájában.
A hurkasütés sokaknak okoz fejtörést, ugyanis ez az étek hajlamos sülés közben szétrepedni, vagy akár kidurranni. Pedig a hurkasütés nem bonyolult, csak két fő szabályt kell hozzá betartanunk. Mutatjuk, hogy lesz tökéletes a sütőben sült hurka.
A disznótoros finomságok szezonja az igazi tél beköszöntével, november végén kezdődik, és anak leköszönéséig, február közepig-végéig tart. Ilyenkor készül a hurka, a kolbász, a disznósajt, és mindenféle isteni "disznóság", amit aztán tovább tupírozhatunk egy-egy mártással vagy egytálétellé is alakíthatjuk. Következzen néhány klasszikus recept, a nagyi receptesfüzetéből!
Csilla
Vidék íze
Sok vidéki családnál ezekben a hetekben szomorú véget ér a disznók sorsa, és ott bizony pompás fogások készülhetnek a friss húsból. De szerencsére nem kell ahhoz disznótor, hogy te is elkészíts néhány laktató fogást: elég egy jó hentes, ahol minden finom alapanyagot beszerezhetsz.
Kovács Ágnes
Sinka Endre
Fotó/Videó: Szalai Roland
Az egyik legnépszerűbb étel a disznóvágások idején a toros káposzta. A téli időszakban gyakran kerül asztalra ez a klasszikus magyar finomság még akkor is, ha nem feltétlenül frissen vágott malac húsából készül. A disznótoros káposzta több napig is eltartható, többször is melegíthető étel, szóval egy igazán kiadós és praktikus kajáról van szó.
Egy disznóvágást vendégként végignézve leginkább bulinak tűnik, mintsem kemény munkának. Köszönhető mindez a jó böllérnek és csapatának, akik míg a vendégsereg szórakozik, addig az irgalmatlanul kemény meló nagy részét el is végzik. Nem hiába, ahol azért vágnak disznót, hogy a füstölőt és a kamrát feltöltse a család, ott nincs helye a tétlen kéznek. Mészáros Balázs a Mindmegette Húsiskolájának különkiadásában most ebbe a világba nyújt betekintést receptek és más praktikák formájában.
Akárcsak a régi időkben, napjainkban is októbertől áprilisig tart a disznóvágási szezon. Az állandóságot ezenkívül már nem sok minden jelenti, mert a régi hagyományok lassan feledésbe merülnek. Ez persze nem feltétlenül jelent rosszat, de amikor Kirchner László böllér még gyerekként tevékenykedett a malac körül, akkor még másképpen mentek a dolog.
A káposztát nemcsak azért imádjuk, mert tele van vitaminnal, hanem azért is, mert olyan fogásokat készíthetünk belőle, amik hosszan eltelítenek minket. Válogatásunkban olyan káposztás egytálételeket gyűjtöttünk össze a töltött káposztától kezdve a rakott kelen át a disznótorosig, amik az őszi-téli hidegeben különösen jól esnek - tartalmasak, ráadásul jól át is melegítenek. Próbáljátok ki őket!
1987-et írtunk, amikor a Szomszédok első epizódját megnézhettük a tévében. Hosszú éveken át néztük, hogyan él a lakótelepen Taki bácsi, Lenke néni, Julcsika és a többiek. Most azokra az ikonikus ételekre koncentráltunk, amik - olykor viccesen - megjelentek a teleregényben. Janka néni szerint például a rakott krumpli egy plebejus étel...
Török Zsuzsa
3 élvezetes program a hétvégére, ha a téli szezon végén még toroskodnál egy jót vidéken vagy ha a legújabb konyhatrendekkel ismerkednél a fővárosban.
3 gasztrotipp a hétvégére: szüneteltesd a fogyókúrát, mert téli gasztrofesztivál és disznótoros rendezvények várnak!
Bár januárban visszafogottan áldozunk csak a gasztronómia oltárán, de azért az év elején is találni olyan izgalmas programokat, amiért érdemes egy kicsit járni az országot. Íme, itt az ízelítő a januári termésből.
A legtöbben nem sokat tudunk a disznóvágásról és ritkán nyílik alkalmunk arra, hogy jóbarátok vagy kollégák közbenjárásával ilyen programokon vegyünk részt, a tél azonban nem múlhat el májas hurka, véres hurka és roppanós kolbász nélkül. Az alapanyagokat bármelyik hentesnél beszerezhetjük, receptjeink segítségével pedig majdnem valódi disznótoros lakomát varázsolhatunk az asztalra.