Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Videó
A chili szerelmesei most dörzsölhetik a tenyerüket, ugyanis nem régen trónfosztás történt a világ legerősebb chili paprikájának járó cím területén. Azok, akik a Carolina Reapert gond nélkül elfogyasztották, a Pepper X ízlelése során biztosan elmorzsolnak majd néhány könnycseppet intenzív izzadás kíséretében.
Sinka Endre
Cikk
Vagy szeretjük, vagy nem, a csilis ételeknél nincs középút. Sokan annyira imádják a csípőset, hogy nem tudják elképzelni anélkül az étel, csilit szórnak a levesbe, a pörköltre, sült húsra. Ha igazán szereted a csípőset, akkor íme 11 kihagyhatatlan recept.
Sok-sok fűszer, roppanós tortilla, édesburgonya és jól lepirított marhahús! Jól hangzik, ugye?! Németh Ádám különleges ételének elkészítése után, ráadásul csak egyetlen serpenyőt kell elmosogatni.
Súlyos fejfájással került kórházba a világ legerősebb chilijét elfogyasztó férfi egy amerikai csilievő verseny után.
A világ legerősebb fűszerszószait felvonultató World Hot Sauce Awards 2017 versenyen, világbajnok lett az Édes-csípés nevű magyar csiliszósz, a Chili Hungária Manufaktúra terméke. A Lousinia álmaban megrendezett rangos megmérettetésen a Diczkó László vezette cég további 5 szósza vézett dobogós helyeken.
A chili con carne szó szerinti jelentése: húsos csili. Bár sokan azt gondolják, ez az étel Mexikóból származik, ez azonban nem így van, származási helye az amerikai Texas. Eredetileg egy csilis marharagú volt, ami apróra vágott marhahúsból készült. Az étel 19. századi megszületése óta számtalan változatban vált ismertté. A marhahúskockákat bab egészítette ki, ma pedig gyakran darált húsból főzik.
Egy igazán jó mártásrecept aranyat ér, hiszen egy ínycsiklandó szószba belemártogathatunk csirkét, halat, sajtot, zöldséget, de akár salátaöntetként is remekül funkcionál. Íme Kaldeneker György kedvenc gyömbéres chiliszósza.
Hétköznapra, házibulira, vendégvárónak... A különleges vajkrémeket nem lehet megunni!
A következő, igen erős aromájú fajták még a csípős paprika kedvelőit is próbára tehetik...
Az őszi- téli időszakban szívesebben fogyasztunk erősebb ízvilágú, kicsit csípősebb, meleget adó ételeket. A különféle tartalmas egytálételek fűszerezése is felerősödik és színre lép a legfőbb erő: a chili.
WM
A chili igazán megosztó fűszer. Általában nem csupán az íze miatt kedvelik az emberek, hanem a benne rejtőző erőt szeretik. Ezt az erőt van, aki bírja, van, aki nem. Van, aki csuklik tőle, van, aki csupán szélütés előtti színt kap. A chilivel óvatosan kell bánni, hisz rá is igaz a mondás, hogy kis mértékben orvosság, nagy mértékben méreg.
Biztos sokak számára kiderült már, hogy szeretem a fűszereket. Úgy gondolom, az ételeknek új dimenziót adnak, kihangsúlyozzák karakterük egy-egy elemét, vagy éppen teljesen átlényegítik, új személyiséget adnak nekik.
SB
A Tabasco egy csípős ízesítő, melyet szószokhoz, koktélokhoz. salátákhoz használunk. Néhány csepp elég belőle, hogy forró íze új dimenziót adjon a vele készült ételnek.
Illatos, csípős, gazdag, színes... Talán ez az ember első benyomása a mexikói konyháról. Ami igaz is: sokszínű zöldségek, gazdag fűszerezés, sok friss alapanyag, a csípősség meg rajtunk és a vendéglátóink figyelmességén múlik.