Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
A népszerű fehérborok között tartjuk számon a cserszegi fűszerest. A mindennapokra, házibuliba, strandra, grillezéshez, fröccsnek… gyakran nyúlunk egy-egy palackjához. De mit is kell róla tudni?
“A Garda-tó titkos fehérboros kincse” - így mutatta be a Decanter oldalán Lugana DOC borait Stephen Brook. Valóban, aki a tó déli részén egy finom helyi fehér borra vágyik, annak Lugana borai nem fognak csalódást okozni.
Az illatos borok szerelmeseinek egyik kedvence az intenzív aromavilágú muskotály, amely már száraz stílusban is hódít. Ha egy remek belépőt keresünk a borok világába, akkor megtaláltuk.
Ha Egerről és a borról van szó, akkor sokaknak az Egri bikavér jut az eszébe. Pedig néhány éve méltó párja született a bikavérnek. Tavasszal és nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, akkor érdemes az Egri borvidék egyik kiemelt borát, az egri csillagot választanunk.
Az egri az egyik legismertebb és leglátogatottabb borvidékünk, ahol történelmi és kulturális emlékek, gasztronómia és természetesen borok várják az idelátogatókat. Az itteni pincészetek számára a régi tradíciókra visszanyúló egri bikavér mellett a másik fontos márka a fehér házasítás, az egri csillag.
40 ezer dollárért (11 millió forintért) vásárolt meg egy pekingi magánszemély egy üveg tokaji bort. A fortune.com beszámolója szerint ezzel a magyar bor a világ legdrágább bora.
A pinot noir megosztó szőlőfajta, sokan rajonganak érte, de legalább ennyien nem értik a felhajtást körülötte. Pedig egy jó pinot olyan élményt nyújt, amit nem felejt az ember. Ennek viszont ára van: vagy megfizetjük a drága burgundit, vagy keressük az olcsóbbak között az igazit, a csalódást kockáztatva.
Az étkezés elengedhetetlen része az italok felszolgálása is. Te tudod, melyik pohárba mi kerül?
A világ legkiemelkedőbb borai között a helye, ehhez kétség sem fér. Ritkán isszuk, pedig igazán sokoldalú, önmagában és ételek mellett is páratlan élményt nyújt, ráadásul kevés bor van, ami ennyire illik a karácsony hangulatához. A tokaji aszúról lesz szó.
Videó
Főzés közben te is elgondolkodtál már azon, hogy milyen bor illik az ételhez? Vagy esetleg azon, hogy magát az ételt milyen borral ízesítsd? Új sorozatunkban, a Mindmegette Borklubban választ kapsz ezekre a kérdésekre. December bora a tokaji aszú. Zsirai Kata, a Zsirai pincészet borásza fügemousse tortát készített sós karamell öntettel, amit hatputtonyos tokaji aszúval ízesített.
Az adventi időszakban egymást érik a karácsonyi vásárok. Számtalan helyen vásárolhatunk kézműves ajándékokat, ehetünk finomakat és a hidegben elkortyolgathatunk egy pohár forralt bort. A Mit ettem ma csapata a budapesti vásárokban tesztelte a forralt bor felhozatalt.
A világ egyik legnépszerűbb kékszőlő-fajtája, ami sokak szerint jóval nagyobb figyelmet érdemelne. Ugyan fajtaborként ritkábban találkozhatunk vele, de nélküle szegényebb lenne a legtöbb bordói házasítás, ráadásul az őszi konyha az igazi terepe.
Körbe kóstoljuk Magyarországot! Sorozatunk egy-egy tájegység finomságait és gasztronómiai érdekességeit mutatjuk be. Most a csodálatos Szilvásváradot barangoltuk be.
A világ második számú kék szőlőjeként a merlot a Föld majd minden szegletében megtalálható. Kereksége, kedvessége, bársonyos tanninjai miatt igazán népszerű fajta, Amerikában a chardonnay vörös megfelelőjeként tekintettek rá sokáig.
Egy igazán baráti hangulatú vacsorára voltunk hivatalosok, ahol pazarul párosították a legfinomabb magyar borokat, és felszolgált ételeket.