Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
A szekszárdi borászok a 2010-es évek elején úgy vélték, hogy a borvidéken régóta jelen lévő, úgynevezett helyi fajtákra érdemes koncentrálniuk. Így három bortípust emeltek ki, és már évek óta a szekszárdi bikavér, a kékfrankos és a kadarka áll ennek a borvidéknek a középpontjában.
A legismertebb magyar házasított bor az egri bikavér, ami a kékfrankos szőlőfajtára helyezi a hangsúlyt. Sokszínűen párosítható ételekkel, a három kategória pedig garantálja, hogy mindenki minden alkalomra talál magának egy palackot belőle.
Videó
Ha Eger és bor, akkor elsőre mindenkinek az Egri bikavér jut az eszébe. Erről a borfajtáról szinte mindenkinek van valamilyen emléke, a '80-90-es években sokak kedvelt itala volt a boros kóla, amelyet gyakran bikavérrel kevertek. Pedig a bikavér egy igazi ünnepi bor. A Mindmegette csapata Egerben járt és többféle bikavért kóstolt olyan ételekkel, amelyeket karácsonyra is elkészíthettek.
Az egri és a szekszárdi bikavérek karakterükben eltérnek egymástól, hiszen az egyik egy északi, a másik egy déli fekvésű borvidékről származik. Közös azonban bennük, hogy a vörös házasítás alapját mindkét borvidéken a kékfrankos jelenti. Hogy ez mennyiben érezhető a borokban, arról személyesen is meggyőződhetnek a borkedvelők az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj budapesti kóstolóján.