Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Hamarosan itt az eperszezon, lassan virágzik a bodza is: egyre közelít a befőzések ideje. Akinek nincs sterilizáló gépe, kénytelen más módszerekkel fertőtleníteni az üvegeket. Hogy hogyan? Máris mutatjuk!
Videó
A csipkebogyóról köztudott, hogy C-vitamin tartalom szempontjából verhetetlen a növények között - de mégis, mennyi marad meg ebből, ha szörp, vagy lekvár, azaz hecsedli készül belőle? Megyeri Sárától, a Mindmegette.hu füvesasszonyától most mindent megtudhatsz erről a csodanövényről!
Érdemes a szezonális gyümölcsökből és zöldségekből mindig beraktározni, ugyanis mikor nincs termési idejük, akkor sokkal drágábban juthatunk hozzájuk. Ennek legkönnyebb és legpraktikusabb módszere a befőzés és a savanyítás.
Dr.Gondek Károlyné
Nem véletlen, hogy befőttet már a dédnagymamáink is készítettek, hiszen így a gyümölcsök a nyári hónapokon kívül is elérhetőek maradnak a számunkra. Bár sokan macerásnak tartják, valójában speciális eszközök nélkül is könnyen elkészíthető otthon. Íme, néhány zseniális befőtt receptet!
KISS NOÉMI
A nagymama lekvárjával semmi nem veheti fel a versenyt, de ahhoz, hogy mi is profikká válhassunk muszáj ismernünk azokat a leggyakoribb hibákat, amiket elkövetünk.
Nem igaz, hogy a befőzés olyan bonyolult feladat lenne. Néhány alapszabályt kell betartani, és kezdődhet a tartósítás - akár cukorral, akár anélkül. A jól végzett munka örömét pedig télen érezzük majd!
Megyeri Sára vadon termő növényekkel foglalkozik, melyek nemcsak gyógyhatásúak, de finomak is. Dzsindzsa, ehető növények nyomában című videósorozatában most megmutatja, hogy szedjetek zsályát, mentát és orbáncfüvet, majd ezekből hogy készítsetek ízletes házi szörpöt.
Nem múlhat el a nyár kedvenc savanyúságunk, a kovászos uborka nélkül! Elő hát a legnagyobb befőttesüvegeddel, mutatjuk, hogy érdemes befőzni, hogy tökéletes és ropogós legyen.
A befőzés tartósítószer-mentesen című sorozatunk utolsó részében körtelekvárt készít Mészáros Balázs séf, és tesz el télire!
Könnyű a döntés, ha megnézzük az üzletekben kapható aszalt gyümölcsök árát, és kiszámoljuk, hogy mennyit spórolhatunk meg, ha magunk aszalunk otthon. Mészáros Balázs séf most megmutatja, hogy készül az aszalt szilva sütőben, tartósítószer-mentesen.
Lassan vége a nyárnak, itt az ideje befőttes üvegekbe zárni a friss gyümölcsöket és zöldségeket! Befőzés tartósítószer-mentesen című sorozatunk harmadik részében a nagymama specialitását, az almakompótot készítjük el úgy, hogy az még februárban is ugyanolyan friss és zamatos, édes és ropogós legyen!
Az uborkaszezon kellős közepébe gázolva már nagyüzemben készítik a háziasszonyok a jobbnál jobb savanyúságokat, aminek ugye egyik elhagyhatatlan velejárója a dunsztolás. Nos, ezt a munkafázist hivatott megkönnyíteni a következő neten terjedő furcsa, ám de annál hasznosabb praktika. Ti kipróbáltátok már?
Télen hányszor jut eszünkbe a júniusi vérpiros, ropogós cseresznye vagy a csillogó sötét bíborvörös, édes szamóca, ahogy szétolvad a szánkban? Ha ezeket az élvezeteket a hideg hónapokban is meg szeretnénk tapasztalni, akkor tartósítsunk!
Török Zsuzsa
Lassan elérkezik az idő, hogy üvegbe zárd a jó ízéről messze földön híres, nap érlelte magyar sárgabarackot. Tedd el hagyományos módon kis csavarral, vagy bolondítsd meg! Mutatjuk, hogyan tedd mindezt:
Hazai gyümölcseink érésével egy időben elindul a befőzési szezon, hiszen a zamatos finomságokat érdemes tartósítani a téli hónapokra. A befőzési kisokos segítségével bátran neki vághattok a munkának.