Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Mindmegette
Mosni vagy nem mosni? Ez itt a kérdés! Az embereket ugyanúgy megosztja a gyümölcsmosás kérdése, mint az, hogy meg kell-e mosni a nyers húst főzés előtt. Ha te szereted mindig szuper tisztán fogyasztani a dolgokat, akkor mutatunk egy remek trükköt!
MME
A legtöbb embernek a napi kétszeri fogmosás alap – legalábbis ezt gondolhatnánk, ám sajnos a magyar lakosság száj- és fogápolási szokásai nem túl meggyőzőek. Már a napi egyszeri fogmosás is számos negatív következménnyel jár, nem beszélve arról, ha rendszeresen kihagyod ezt az alapvető, a személyi higiéniához nélkülözhetetlen dolgot.
Az avokádó egyre népszerűbb nálunk is: szívesen fogyasztjuk salátákba, szendvicsekbe vagy mártogatósként. A tárolásával kapcsolatban azonban van némi zavar: az elmúlt években több millióan néztek meg egy olyan videót, ahol a gyümölcs barnulása ellen egy veszélyes módszert ajánlottak önjelölt szakemberek.
A fürdőszobában végzett tevékenységekhez használt eszközökön – a nedves, párás környezetnek köszönhetően – könnyen elszaporodnak a baktériumok, a vírusok és más kórokozók. Mivel ezek a mikroorganizmusok fertőznek, fontos a rendszeres tisztítás és fertőtlenítés.
Gyuris Rita növényorvos a szupermarketben sétálva fedezte fel, hogy kártevők vannak a népszerű gyümölcsön. Rögtön magával is vitte tesztelésre a laboratóriumba.
A mikró remek találmány, bár sokan ódzkodnak tőle. Villámgyorsan megmelegíthetjük az ételt, sőt akár süteményeket is készíthetünk benne, ám van valami, aminek nagyon nem tesz jót, ha megmikrózzuk!
Mindenkivel előfordul, hogy a reggeli rohanásban, a kávézás/kakaózás/müzlizés után kint marad a felbontott tej a konyhapulton. Ilyenkor jobb, ha hazaérve egyenesen a lefolyóban végzi, vagy azért van esély arra, hogy nem romlott meg?
Sem a reggeliről, sem a vacsoráról nem hiányozhat az uborka, a paradicsom és a paprika, ezek ugyanis a magyarok kedvenc zöldségei. Nem árt azonban vigyázni velük és fogyasztás előtt mindig alaposan megmosni a zöldségeket.
Azt hihetnénk, hogy nincs koszosabb dolog a wc-ülőkénél, ám nem egyszer bebizonyosodott, hogy a mosogatószivacs, de akár még az ivókulacs is igazi baktériumtanya lehet. Nincs ez másképp a telefontokkal sem!
Egy szakértő szerint nemcsak azokat a zöldségeket és gyümölcsöket kellene megmosni, amiket héjjal együtt fogyasztunk, hanem azokat is, amiket meghámozunk, megpucolunk!
Pataky Krisztina
A mosogató lefolyója, bár elméletileg foylamtosan vegyszeres, meleg víz itt folyik át rajta, mégis van, hogy gyomorforgató, áporodott bűzt áraszt, és hiába takarítjuk rendszeresen a mosogatót, nem tudjuk elüntetni. A brutális kemikáliák bevetése előtt mutatunk egy filléres trükköt, amivel gyorsan és könnyedén eliminálhatjuk a szagokat! Főszereplők: az ecet és a szódabikarbóna. Ismét.
Számos fantasztikus étel – például majonéz, hollandi mártás, Cézár-öntet, tiramisu – elkészítéséhez nyers tojást ír a recept. De vajon biztonsággal fogyaszthatók ezek az ételek?
Legyen szó a gyerekek tornacuccáról vagy a felnőttek edzős ruháiról, mindannyian ismerjük az ezekből áradó, kellemetlen szagokat, melyeket néha még a többszöri mosás sem képes eltüntetni. Mutatunk néhány trükköt, amelyekkel szagtalaníthatjuk a sportruhákat!
Bármennyire is hihetetlen, de bizony a bolti zsemlén is hemzsegnek a baktériumok. Mindezt tudományosan is bebizonyította Gyuris Rita növényorvos egy TikTok-videóban. A kísérlet eredménye futótűzként tarolta le a magyar webet.
Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor rossz szagú a mosogató. A zsíros ételmaradékok „illata” egy idő után akár az egész lakásban érezhető, így muszáj tenni ellene. Mutatunk néhány olyan trükköt, amivel megszüntethető és megelőzhető a bűz.