Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Az utóbbi hónapokban egyre többször téma a mesterséges édesítőszer rákkeltő hatása, pontosabban az aszpartám egészségügyi kockázata. A viták elkerülése végett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakembereinek kutatása alapján most kiadtak egy új tanulmányt, ami szerint testsúlykilogrammonként 40 mg aszpartám fogyasztása még nem jelent komolyabb egészségügyi kockázatot. Na de mit jelent ez pontosan?
Az Egészségügyi Világszervezet nemrég lehetséges rákkeltő anyagként definiálta az egyik népszerű édesítőszert, az aszpartámot, a döntés pedig egy kisebb pánikot okozott, ugyanis rengeteg üdítőitalban megtalálható ez az alapanyag.
MTI
Júniusban robbant a hír, miszerint rákkeltő anyagnak minősíthetik az aszpartámot, azt a népszerű édesítőszert, melyet számtalan élelmiszerben és üdítőitalban megtalálhatunk.
A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) július 14-én teszi közzé a rákkeltő anyagok új elemekkel frissített listáját. Ezek közül a legnagyobb figyelmet eddig az aszpartám nevű édesítőszer kapta, ám most egy újabb, sokkal meglepőbb tétel is felkerült a listára, mégpedig a szerteágazó gyógyhatásairól ismert növény, az aloe vera.
Rákkeltő anyagnak nyilváníthatja júliusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) a világ egyik leggyakrabban használt édesítőszerét, az aszpartámot.
Nincs olyan ember a Földön, akinek ne lenne legalább egy olyan ismerőse, aki az újévi fogadalmai közé ne tette volna be az egészségesebb étkezést. A hagyományos étrend egyik nagy gonosztevője a cukor. Számtalan ételbe kerül embertelen mennyiségben, legyen szó édességről, desszertről vagy éppen üdítőitalokról.
Szinte elképzelni sem tudjuk cukor nélkül az életünket. Ám miközben kis mennyiségben semmi baj nincs a fogyasztásával, ha túlzásba visszük, komoly egészségügyi problémákat okozhat.