Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
A tavasz első hónapjában járunk és az időjárás bizony gyakran megtréfál bennünket. A hűvös reggelek és esték, a meleg napok kedveznek a vírusoknak, így ebben az időszakban is nagyon sok a náthás, influenzás beteg. Az immunrendszer erősítését éppen ezét nem hanyagolhatjuk el.
Lehet, hogy kicsi, de tele van értékes tápanyaggal. A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, jelentős mennyiségű egészséges zsírt, magnéziumot, cinket biztosít a szervezet számára. Mellesleg a tökmagot könnyen beilleszthetjük az étrendbe.
A lenmag egészségügyi előnyei jól ismertek, sokszor fogyasztjuk diéta alatt is, de vajon helyesen?
Mindmegette
A karácsonyt megelőző hetek során rengeteg édesség fogy. Nemcsak sütikből eszünk többet, mint az év más időszakában, de rengeteg szaloncukrot és mikuláscsokit is csipegetünk, nem beszélve a finomságokat rejtő adventi naptárakról!
A hideg idő beköszöntével egyre többször vágyunk valamilyen forró, meleg italra, amit mézzel édesítenénk. De jó ötlet például a meleg teát mézzel ízesíteni? Ennek jártunk utána.
Könnyebb megszabadulni a felesleges kilóktól, ha olyan egyszerűen elérhető gyógy- és fűszernövényeket vetünk be ennek érdekében, melyek akár a kertünkben, az erkélyünkön is megteremnek, vagy a természetben is megtalálhatjuk.
Az emberiség nagyon régóta fogyasztja a mézet, sőt nemcsak mint konyhai alapanyag ismert, hanem bizony gyógyszerként is népszerű. Nem mindegy azonban, hogy milyen virágból és melyik kontinensen alkották meg a méhek, sőt az is rengeteget számít, hogy hőkezelték-e.
Pataky Krisztina
Ilyenkor, szüret idején, nagy mennyiségben érkezhet a házhoz szőlő, azon túl is, amit vásárolunk, vagy magunk termesztünk. Mivel mindet megenni képtelenség, mutatunk egy szuper receptet, ami alapján, ha innen nézzük, isteni, mézédes szőlőszörpöt, ha onnan nézzük, szuperegészséges szőlősajtot készíthetünk!
A gyógynövények erejét már régóta ismeri az emberiség. Nagy- és dédszüleink szinte minden panaszra ismerték a természetes orvosságot, ám úgy tűnik, nemcsak bajokra, hanem az öregedés lassítására is van csodaszer!
A sütőtök az őszi-téli szezon egyik legnépszerűbb zöldsége. Leggyakrabban sütve esszük, vagy krémlevest készítünk belőle. Amellett, hogy a sütőtöknek finom az íze, számtalan pozitív élettani hatása is van, amiért érdemes belőle minél többet fogyasztani.
A mazsola meglehetősen megosztó szárított gyümölcs: egyesek rajonganak érte, mások rosszul vannak, ha csak ránéznek. A következőkben mindkét csoporthoz szólunk, mert szeretnénk, ha a mazsola-rajongók mértékletességet gyakorolnának, a mazsolagyűlölők pedig megtanulnák szeretni a szárított szőlőt, mert esküszünk, megéri!
A világon nagyjából kétszáz birsfajtát különböztethetünk meg. A birsalma az a gyümölcs, amely sütve, főzve, kompótnak, és frissen is igazán kedvelt. Hazánkban még nem annyira elterjedt a fogyasztása, pedig bátran kijelenthetjük, hogy a birs egy igazi egészségbomba.
Chrenkó Viki
Háromféle ember létezik: aki elképzelni sem tudja az életet koffein nélkül, aki nem, vagy nagyon kevest fogyaszt belőle, és akik szeretnének megszabadulni tőle, de azt sem tudják, hogyan kezdjenek neki - cikkünk azoknak szól, akik az utóbbi kategóriába sorolják magukat. A következő összeállítás nem csak a koffeines italoktól segít megszabadulni, hanem a koffein elhagyásával járó kellemetlen mellékhatásoktól is - legalábbis a kezdeti tüneteket igyekszik csillapítani.
Az, hogy a cékla sok vasat tartalmaz, és hogy tele van C-vitaminnal, talán már közhely számba megy - de, hogy másnaposságra és magas vérnyomásra is kiváló, sőt afrodiziákumnak sem utolsó, az talán az újdonság erejével hathat!
Nem csak édességekkel, süteményekkel tudjuk a téli, ünnepi hangulatot az asztalra varázsolni: a színes késő őszi zöldségekkel és gyümölcsökkel, varázslatos ízharmóniát csempészhetünk egy-egy fogás mellé.