Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Mindmegette
A napokban rendezték meg a világ egyik legjelentősebb borversenyét, a Mundus Vinit, melyen két magyar pezsgő is aranyérmet nyert. A Törley Pezsgőpincészet termékei, a Francois pezsgők lenyűgözték a nemzetközi zsűrit.
Müller Kornél, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója arra figyelmezteti a vásárlókat, hogy a magyar boltokban készlethiány léphet fel az év végi boltroham miatt szilveszterre készülve.
Buborékos, gyöngyöző nedű, amellyel bármikor megkoronázhatjuk az ünnepi pillanatokat: mi az? Nem nehéz kitalálni, hogy nem másról, mint a pezsgőről beszélünk! Ez a sejtelmes ital folyamatosan kacérkodik velünk, csalogat, bűbájt szór ránk, míg végül kénytelenek vagyunk engedni a kísértésnek, és elegáns pohárba öntjük azt. Ám még mielőtt ajkunkhoz emelnénk, koccintunk vele, mert csak így lehet teljes az élmény!
Szilveszterkor, amikor éjfélt üt az óra, durrannak a pezsgők. A pezsgő igazi jelképe az Újévnek, a szilveszternek az önfeledt ünneplésnek. Magyarországon a pezsgőkészítés körülbelül az 1800-as évektől van jelen. A pezsgő olyan borszármazék, ahol a második érés már az üvegben megy végbe. Cukortartalom alapján különböző osztályokra sorolhatjuk.
Aki leszámolt már azzal a tévhittel, hogy a pezsgő téli, szilveszteri ital, az az egész nyarat eltölthette kedvenc buborékosai társaságában. A jégbe hűtött frissítő mindig segít átvészelni a kánikulát, és mivel a közelgő ősz is szép időt ígér, még most sem késő csatlakozni ehhez a mozgalomhoz.
( x )
A pezsgőről a legtöbb embernek a csillogás, a fényűzés és a gazdagság jut eszébe, amit a legnagyobb sztároknak tulajdoníthatunk. Éppen ezért ők lehetnek egy-egy pezsgőmárka jeles képviseloői. Nézzük, milyen hírességek voltak azok, akiket elcsábított ez a méltán népszerű, felejthetetlen ital!
(x)
Édes legyen vagy száraz? Fehér, rosé vagy talán vörös? Hogyan válasszunk magunknak pezsgőt, hogy ne érjen minket csalódás?
A sokak által kedvelt pezsgő készítése egy igazán érdekes, de sok elemében rejtélyes folyamat, amelynek ismerete különleges esszenciával fűszerezheti meg a fogyasztás pillanatait. A szinte változatlan formában továbbélő évszázados hagyományok biztosítják, hogy a bor gyöngyöző buborékkal megáldott italként szülessen újra.