A cigánypecsenyéhez először elkészítjük a pácot: az étolajat egy tálba öntjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a mustárt, a pirospaprikát és ízlés szerint megósszuk. Simára keverjük, majd ezzel a páccal bekenjük a húsok mindkét oldalát és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Grill serpenyőben vagy tárcsán felolvasztjuk a zsírt, a szalonnát szeletekre vágjuk, bevagdossuk és alacsony tűzön (szabad tűzön) aranybarnára, kakastaréj formára sütjük. Kiszedjük a serpenyőből és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban kisütjük a burgonyát. Ehhez a kisebb szemű burgonyát jól lemossuk, megszárítjuk, majd negyedeljük. A burgonya akkor jó, ha ropogós a külseje, a belseje pedig puha. Ha elkészült, ízlés szerint megsózzuk.
Utolsó lépésként kisütjük a szalonnás zsírban a húst is.
Tálaláskor egy szelet húst teszünk a tányérra, a tetejére egy sült szalonnát fektetünk. Melléteszünk a ropogós burgonyából egy adagot, és friss salátakeverékkel, paradicsommal, paprikával kínáljuk.