Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ciderrel sült pulykamell fényezett almával és körtével

MME MME
75 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg egész pulykamell
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl cider (almabor)
  • bors
  • A mártáshoz:
  • 3 dl zöldségleves
  • 1 evőkanál ribizlilekvár
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • A körethez:
  • 25 dkg alma
  • 25 dkg körte
  • 10 dkg salotta hagyma
  • 1,5 dl cider
  • 4 dkg vaj
  • 4 evőkanál ribizlilekvár

Elkészítés

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A pórét és a répát vágjuk nagyobb darabokra, szórjuk a tepsi aljába, ezzel megágyazunk a csirkének, valamint a zöldségek fognak a szósz alapjául is szolgálni. A pulykamellet alaposan sózzuk, borsozzuk, majd kenjük meg vastagon a puha, szobahőmérsékletű vajjal, helyezzük a zöldségekre. Öntsük alá a cidert, majd alufólia alatt süssük kb. 30 percig, néha ellenőrizzük, nehogy megégjenek a zöldségek, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot cider vagy víz formájában. Fél óra után vegyük le a fóliát, és tegyük vissza anélkül a húst pirulni kb. 10-15 percre. A húst tegyük tálra, tálalásig fólia alatt hagyjuk a pihenni.

A mártáshoz a tepsit tegyük a tűzhelyre, öntsük bele a zöldséglevest, kaparjuk fel a tepsiben odasült zöldségeket, egy krumplinyomóval törjük át, majd forraljuk be a felére, végül botmixerrel turmixoljuk le. Keverjük el benne a lekvárt csomómentesen, ez ad neki egy kis édeskés ízt, ünnepi hangulatot, végül ízesítsük kevés balzsamecettel.

Közben az almákat és körtéket gerezdekre vágva, az apró salotta hagymát egyben hagyva kevés vajon pirítsuk le, majd a ciderrel pároljuk puhára, 1-2 evőkanál lekvárral ízesítsük.

A megsült pulykát szeleteljük fel, a gyümölcsökkel és a mártással tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss