Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csilisbab-konzerv teszt: van, amit Bud Spencer szívesen falna!

Igen, hagymás babbal kellene próbálkoznunk, tudjuk. Sajnos, abból viszont alig találni a boltok polcain, így chilis babbal igyekszünk a magunk módján tisztelegni a múlt héten elhunyt legenda előtt: Carlo Pedersoli alias Bud Spencer neve egybeforrt a hagymás bab fogyasztás kultuszával.

A boltokat járva meglepődve tapasztaltuk, hogy viszonylag szerény felhozatallal van dolgunk, ha chilis babra vágyunk. Mindössze nyolc különböző terméket sikerült becserkészni, de ezek között egészen nagy eltéréseket találtunk - már ami az árukat illeti. 299-től egészen 1099 forintig terjed a skála, ami azért már komoly szórást jelent.

Tesztelésnél leginkább az összképet figyeltük, hogy mennyire képes hasonlítani egy klasszikus chilis babra az, amit a konzervbe préseltek a gyárban.

 
Penny – Chilis Bab

Szárazbab tartalma 20%, amihez jön még 7,5% darált marhahús. Felbontás után kitör belőle az átlagos húsoskonzerv illat. Főként a marhahús és a paprika dominál benne, egészen tűrhető elsőre. Kóstolásnál marad a hagymás-paprikás ízvilág, amihez társul a bab erősen ázott, pépes állaga. A hús egészen elveszik, sokat nem találni benne, de 7,5%-tól kár is lenne csodát várni. Összességében ehető, különösebb arctorzulást nem váltott ki senkiből.


Baroni

20% száraz tarkabab van benne, amihez 7,5% darált marha jön. A címkéjén büszkén hirdetik, hogy ez ízfokozó nélkül készül. Illatra tökéletesen semmi, a bádogkonzerv illat dominál, semmi egyéb. Kóstolásnál továbbikellemetlenségek következnek: ízre az egész olyan, mintha babfőzeléket akartak volna valójában csinálni, amihez egy csipet paprikát szórtak. Csípőssége szót sem érdemel, de az összes többi meghatározó íz is elkerülte a konzervet.

TESZTELTÜK A CITROMOS ÁSVÁNYVIZEKET: TALÁLTUNK KÉT IGAZÁN JÓT! >>> 
Menü

20% szárazbab van ebben is, viszont ez a gyártó 8% darált sertéshússal próbálkozik, nem pedig marhával ahogy az eddigiek. Kibontás után az első gondolata a csapatnak az volt, hogy ez bizony inkább leves. Illatra hozza a nem éppen kellemes konzervbe zárt sertéshús illatát, ami onnantól ural mindent. Nehezen lehetett csak összekevern, és láss csodát: ízre jobb, mint illatra. A babszemek benne meglepően kemények maradtak, paprika semmi, kukorica talán pár szem az egészben. Főként a hagyma és a sertéshús íze dominál a termékben.

SALSA ÉS SAJTSZÓSZTESZT: MELYIK A LEGJOBB BOLTI MÁRTOGATÓS? >>> 
Inzersdorfer

Az osztrákok elsőszámú készétel gyártója készítette temékben találunk disznót és marhát is, együttesen 16%-ot tesznek ki. A babról mindössze annyit árulnak el, hogy fajtája vörös- és fehérbab vegyesen. A forgalmazó, aki berántja az országhatáron belülre a Pet Food Impex Kft., ami elsőre minden, csak nem megnyugtató (a "pet"  szó jelentése kisállat, háziállat - a szerk). A félelmeinkre az elsőpillanatban rácáfolt: illatra szinte hibátlan, chilis jelleg, amihez jellegzetes fűszerek is társulnak. Egyetlen érdekessége, hogy az összes márkáénál hígabb az állaga. Kóstolásnál korrekt hümmögés lett úrrá a csapaton, ízre ez teljesen rendben van. Tiszta hús íz, tiszta zöldség ízek, kellemes fűszer ízek, rendes chili paprika darabok - vagyis minden, ami kell.

TESZT: KÉT SAJÁT MÁRKÁS VANÍLIÁS JÉGKRÉM IS LENYOMTA A CARTE D'ORT! >>> 
SPAR

Kedvenc sajátmárkás termékünk ezúttal elszakadt a megszokott dizájntól, hogy a legelegánsabb köntösben jussunk hozzá 7,5%-nyi sertéshúshoz és mellé 19% tarkababhoz. Illatán halványan érződik a hagyma, semmi több, illetve feltűnő, hogy ez a termék, az eddigiekhez képest, egy gondolattal sűrűbb állaggal támad. A bab is egészen jó állaggal bír, nincs szétázva, viszont a hagyma mellé itt nem kapunk sok mexikót ízt, ahogy húshegyeket sem. Klasszikus hagymás bab, ahogy az öreg pofonosztó is enné.


Házias Ízek

Szárazbabból sikerült 20%-ot belecsempészni a konzervbe, emellé jön még 7,5% darált marhahús: ez a két alapösszetevő hívatott a nagyi-féle házias ízeket elénk varázsolni. Ránézésre a hígabb csoporthoz vágyakozik: a paprika, de leginkább a hagyma az, ami megtámadja orrunkat kibontás után. Ízre sok meglepetést nem tartogat, találkoztunk már ilyennel (SPAR, Baroni), azzal a különbséggel, hogy a végén ezúttal nem egy édeskés íz jelentkezik, hanem a paprikásabb vonal, ami valahogy mégiscsak képes a forró mexikói pusztát megidézni.

TESZT! SAJÁT MÁRKÁS MOGYORÓS CSOKI VERI A MILKÁT >>> 
Primana

Sokan esküsznek arra, hogy ez a márka az egyik legjobb a készétel a konzervek piacán, ezért nem is maradhatott ki a tesztből. Főbb alkatrészei a következők: vörösbab 12%, ami mellé brutális 15% marhahúst kapunk - amit azonnal lehet is érezni az illatán. Enyhén chilis, de inkább a hús dominál, állagra a folyékonyabb csapathoz tartozik. A húst nagyon finomra darálák, és a kiemelkedően nagy mennyiség az ízében is viszaköszön, ami nem is rossz. A kukorica, édességével, szolídan meghúzódik a háttérben. Az egészet egy határozott paprikás vonal kíséri. Egészen rendben van, fogyasztása javallott.

 

Tesco

Nincsen teszt Tesco termék nélkül, ezt egészen nyugodtan tekinthetjük hitvallásunknak is. Nem meglepő módon ők is a 20%-os szárazbab tartalomra esküsznek, ami mellé jár 8% darált sertéshús is. Kibontva a konzervet az első sokk a szemeket éri: nem túlzás azt állítani, hogy olyan, mintha a tápcsatorna felső szakaszán keresztül érkezett volna vissza a konzervbe. Az illatán a hagyma dominál. Nagyon sűrű, sehol semmi folyadék, ami egy kicsit lazítaná a masszív,  és nem túl épületes látványt. Az íze nem annyira rossz, mint a látszata, de az egésznek van egy kesernyés bukéja, ami miatt aligha kétséges az utolsó helyezése.

Ítélet

Valamiben legalább nyertek idén az osztrákok, ha már fociban nem sikerült ellenünk. Az Inzersdorfer toronymagasan alázza a mezőnyt, a többihez viszonyítva azonnal világbajnok lett.

A második helyre az ALDI-féle Primana került, ami szintén osztrák színekben indult. A harmadik helyet a Penny terméke csípte meg.

A Spar-Baroni-Házias Ízek trió nagyon együtt mozog teljesítményük alapján, ízük alig van, olyan, mintha babfőzeléket ennénk némi hagymával. Chilire utaló jelleg ezekben szinte semmi, szóval nagyon ne rohanjunk felvásárolni a készleteket. Ehhez a hármashoz még beszuszakolja magát a Menü brand alatt futó konzerv is.

A sereghajtó egyértelműen a Tesco elképzelése, ami ízre és látszatra egyaránt egy könnyed büntetéssel ér fel. Nem akar sehogy sem összeállni, de cserébe viszont keserű.

Ezek is érdekelhetnek

Friss