Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 finomság, amibe eddig nem tettél chia magot, pedig kellene

A chia mag az utóbbi egy-két év slágerterméke, igazi szuperélelmiszer, amellyel könnyebb az élet, több rost jut a szervezetünkbe, és még a bikiniszezonra vágyott alak éhezésmentes elérésében is segít.

A chia valóban remek alapanyag és sok esetben tényleg az álom alak elérése az egyik legfőbb ok, amiért egyre több konyhában fellelhető.

1. puding

A chia puding kitűnő választás a gyümölcsszezonban. Egyrészt könnyen elkészíthető (elronthatatlan), kedvünk szerint ízesíthető, s bármilyen, éppen érő gyümölccsel, friss lekvárral, kompóttal gazdagítható. A chia pudinghoz alig kell valami, csak chia mag, valamilyen folyadék (ez lehet tej, kókusztej, bármilyen magtej, gyümölcslé vagy akár víz) plusz egy kevés természetes édesítőszer, amelyek közül kedvünk szerint választhatunk. Ha ügyesen állítjuk össze a pudingot, akkor nem csak glutén- és tojásmentes desszertet kapunk, hanem a tejet is ki tudjuk váltani. Az elkészült pudingnál arra ügyeljünk, hogy nem azonnal fogyasztható, 3-4 órát hagyjuk állni, mielőtt szervíroznánk.

2. smoothie

A smoothie esetében viszont nincs szükség türelmi időre, a turmixba, smoothie-ba, zöld turmixba kanalazott magnak elég maximum tíz percet hagynunk, mielőtt elfogyasztanánk a reggeli energiabomba italunkat. Ha azonban túl nagy adaggal készítettünk az italból, az sem baj, a maradékot nyugodtan kisebb poharakba tehetjük, s délutánra már ott is vár ránk a gyümölcsös pudingunk.

3. lekvár

Bizony, egyre nagyobb a chia maggal készített lekvárok népszerűsége. A nagy nedvszívó képességgel és nedvességmegkötő hatással bíró chia mag ideális választás lehet, ha alacsony pektintartalmú gyümölcsöket teszünk el, illetve ha nem szeretnénk túl sokáig hőkezelni a gyümölcsöt, megvárván, hogy elfője a felesleges nedvességét, s magától besűrűsödjön. A télállósága sok mindentől függ ezeknek a lekvároknak, de ha kellő hőkezelést kapott és fertőtlenített üvegben tettük el, akkor jó esélye van, hogy nem csak az elkövetkezendő heteinket édesíthetjük meg vele.

Ezek is érdekelhetnek

Friss