Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Chia mag, a szuperélelmiszer

Néhány évvel a quinoa feltűnését követően újabb elfeledett, majd évszázadok után újra megtalált szuperélelmiszer tartja lázban a világot. A chia magot nem csak a gluténmentessége, magas omega3, omega6 és ásványi anyag tartalma teszi izgalmassá, hanem az is, hogy fogyókúrázók számára ideális.

A chia mag eredetéről, származásáról sok információ nem maradt fent, annyi feltételezhető, hogy a mentával távoli rokonságban lévő növény már több ezer éves múlttal bír, és sokáig egész Latin- és Dél-Amerikában termesztették és fogyasztották. Ennek feltételezhetően az az oka, hogy hamar felismerték a magban rejlő potenciált, amely megnövelte erejüket, így nem csoda, ha a magokkal elsősorban a harcosokat és a sportolókat kínálták.

A harcosok számára a chia mag ideális útravalónak számított, hiszen kis helyen elfért, főzést nem igényel, cserében rengeteg vitamint, ásványi anyagot és fehérjét tartalmaz, ami segített a harcok során az erőnlét megtartásában. Nem csak harcosok, hanem hosszú utazásokra indulók számára is könnyű és tartalmas rakomány volt a chia mag.

A mag olyan értékes volt az aztékok idejében, hogy afféle valutaként is alkalmazták. A toltékok is kedvelték, Teotihuacan környékén is termesztették a chia növényt. A növény magjainak felhasználási körébe tartozott még az isteneknek való áldozat is. Ez okozta a magok vesztét, ugyanis a XVI. században megjelenő spanyol konkvisztádorok tudatosan elnyomták a helyi lakosok kultúráját, vallását, aminek a valláshoz kötődő termések, növények is áldozatul estek, ugyanúgy, ahogy a maja kultúrába szervesen beépülő quinoa is ekkor vált nemkívánatossá a spanyol hódítók szemében és tűnt el – a chia maggal együtt – közel 500 évre, csak a mexikói konyha egyes fogásaiban maradt fent.

Pedig az aztékoktól könnyen megtanulhatták volna, milyen sokoldalú is ez a növény. Az őslakosok használták lisztként, italt készítettek vagy épp olajat préseltek belőle.

A chia mag reneszánsza a 1990-es években kezdődött, amikor amerikai és dél-amerikai kutatók felismerték a magban rejlő potenciált, s elkezdték a mag termesztését Argentínában. A chia hamar népszerűvé vált, mára már Argentínán kívül Mexikóban, Peruban és Bolíviában is termesztik. A terméshez akkor jutnak hozzá, amikor a három méter magas chia növény lila tüskés virágai elszáradnak, ekkor egy légycsapóra emlékeztető eszközzel kiverik a golflabda méretű virág magjait, amit kosarakba gyűjtenek.

A mag népszerűségének több oka van. Egyrészt nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, másrészt kifejezetten magas az omega3 és omega6 zsírsav- és antioxidáns tartalma. A chia magban nagy mennyiségben található kalcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán is van benne.

A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma, magas a rosttartalma, hamar eltelíti a fogyasztóját és jóllakottságérzetet okoz, mert felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kitölti a gyomrot, és lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását, diétázóknak tehát ideális.

Mivel - a lenmaggal ellentétben – a chia mag emésztése nem okoz gondot a szervezetünknek, így a benne lévő értékes tápanyagok valóban hasznosulni tudnak. A chia mag napi fogyasztásának – a benne lévő tápanyagok figyelembe vétele mellett - optimális adagja nagyjából 4 evőkanál.

A chia mag vásárlásánál figyeljünk oda, hogy csak fekete és fehér magokból álló keveréket válasszunk, mert a vörös chia magok még éretlenek. A chia magokat zárt edényben, hűvös, sötét helyen tároljuk. Szerencsére nem avasodik meg, így nagyobb mennyiségeket is beszerezhetünk belőle.

A chia mag fogyasztásának legegyszerűbb módja, ha nyersen fogyasztjuk. A magokat hozzáadhatjuk a reggeli gabonapehelyhez, müzlihez, de önmagában is fogyaszthatjuk, gyümölcslébe, tejbe vagy épp joghurtba, kefirbe keverve. Mivel nincs karakteres íze (a szétrágott magoknak enyhén diós aromájuk van), így szinte bármihez hozzáadhatjuk. A magokkal megszórhatjuk a salátánkat, a szendvicseinkre is tehetünk belőle.

A desszertek között a különféle pudingok és turmixok, smoothie-k kapcsán merülhet fel a chia mag felhasználása. Chia magból könnyedén készíthetünk pudingot, hiszen jól megszívja magát, és kellemes, kocsonyás állagú lesz.

A magokat őrölt formában a különféle tésztaalapú ételekhez is hozzáadhatjuk, mivel gluténmentes, így könnyedén kiváltható vele a liszt, sőt sokan a tojás kiváltására is folyadékkal kevert, megkocsonyásodott chia magot használnak.

Ha nem szeretnénk étkezéshez kötni a chia mag használatát, akkor a legegyszerűbb, ha a mexikóiak után szabadon mi magunk is chia frescát készítünk, ami semmi más, mint egy teáskanálnyi maggal meghintett gyümölcslé, amelyet nagyjából 10 percet pihentetünk, hogy a magok megpuhulhassanak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss