Cheddar típusú sajtot sok helyen készítenek a világon, de az igazi cheddar csak néhány, erre jogosult megyében készülhet. Ilyen Somerset, Devon, Dorset és Cornwall.
A cheddar nagy múltra tekint vissza. Egyes elméletek szerint már a rómaiak idejében meghonosodott a szigetországban ez a tejtermék, de az biztos, hogy a 12. században már létezett ilyen típusú sajt, hiszen II. Henrik könyveiben szerepel, hogy az udvar 10.000 font cheddar sajtot szerzett be. Fia, János herceg is folytatta apja hagyományát, ő is sokszor rendelt ebből a somerseti félkemény sajtból. Ebben az időben inkább csak megrendelésre készítették, később jelent csak meg piacon a sajt.
A legendárium szerint egy somerseti asszony feledékenységének köszönhető a sajt létrejötte. Az asszony egy barlangban felejtette a tehéntejet, és mire rálelt, addigra valami más, finom dologgá változott.
Hogyan készül a cheddar?
A cheddart általában 3,3%-os tejből, állati eredetű oltóanyaggal készítik. A folyamat a szokásos - eltekintve attól, hogy a már összeállt alvadékot egymásra halmozzák, hogy minden felesleges nedvesség távozzon belőle. Az így kifacsart alvadékot ledarálják, majd ezt helyezik bele a formákba, és kezdik el érlelni.
Milyen is az igazi cheddar?
Szilárd, tömör szerkezetű sajt, amely mégis lágyan olvad a szájban. A cheddar színe a halvány sárgától az erősebb okkerig terjed. Sok esetben a színre egy kicsit iparilag is rásegítenek, ilyenkor egy trópusi fa levével színezik meg a sajtot. Amerikában emellett néha pirospaprikával is színt csempésznek a sajtba. A színezésnek meg egyetlen oka van: a fogyasztók kedvelik a sajt meleg okker színét. Általában 9-24 hónapig érlelik. Zsírtartalma nagyjából 48%.
Joseph Harding volt az, aki modernizálta a 19. században a sajt előállítását. Már az ő módszerei alapján indult meg a skóciai és amerikai termelés. Harding legnagyobb érdeme, hogy egységesítette az előállítás módszerét, ami higiéniai szempontból is nagy előrelépést jelentett.
A cheddar szárnyalását Angliában a II. világháború törte le, amikor a jegyrendszer és az élelmiszerhiány kikényszerített egy úgynevezett Kormány cheddart, ami közel sem volt olyan minőségű, mint a békeidőben készült példányok. A háború után el kellett telnie egy kevés időnek, mire a farmerek újra ráálltak a cheddar előállítására, és a vásárlóknak bízni tudtak az ismét jó minőségű sajtban.
Európán kívül Amerikában vált még nagyon népszerűvé a cheddar. Az amerikai változattal találkozhatunk a sajtburgerben, a makarónin, a tex-mex ételekben, illetve a melegszendvicseikben is ezt a sajtot szokták használni.
A cheddart tényleg jó olvasztott formában fogyasztani. Melegszendvicsbe vagy gratinírozni kívánt ételek tetejére érdemes tenni. Mozzarellával keverve a pizza tetején is nagyon finom.
Egy kilónyi cheddar sajt nagyjából 4-5000 forintba kerül. A legtöbb hipermarketben a sajtpultban találhatjuk, de sok helyen előre csomagoltan is kapható.
Krumplileves cheddarral
Hozzávalók:
1 kisebb vöröshagyma
5 dl víz
5 dl tej
30 dkg krumpli
1 fakanálnyi vaj
1 evőkanál liszt
só
frissen őrölt bors
Elkészítés: Az enyhén sós vízben felteszem főni a megpucolt, kockára vágott krumplit. Amíg fő, készítek egy hagymás rántást: a fakanálnyi vajat megolvasztom, ezen megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd liszttel meghintem, hagyom, hogy a zsiradékon némi színt kapjon.
Amikor félig megfőtt a krumpli, hozzáadom a rántást, majd jöhet a tej, a kockára vágott sonka és a reszelt sajt. Fűszerezem sóval és frissen őrölt borssal, aztán ahogy megfőtt a krumpli, tálalom egy kis frissen reszelt cheddarral a tetején.
Cheddar sajtos pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dl tejföl
25 dkg vaj
15 dkg reszelt cheddar sajt
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
7 g száraz élesztő
1 evőkanál só
Elkészítés: Az alapanyagokat összeöntöm, és alaposan kidolgozom a tésztát. Konyharuhával lefedve - meleg helyen - nagyjából egy órát pihentetem. Ezután vékonyan lisztes felületen átgyúrom, kinyújtom, beirdalom, és kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A kész pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire ültetem, kicsit hagyom pihenni. Végezetül tojássárgával megkenem, majd 190 fokon szép aranyszínűre sütöm.