Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Erre Fekete Laci is elégedetten csettintene: Chanko nabe a klasszikus szumós kaja

default user icon
MME
Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a szumósoknak igen fontos a fehérjében és kalóriában gazdag táplálkozás. Hatalmas „súlyt” kell megmozgatniuk, arról nem is beszélve, hogy a versenyeken úgy esnek egymásnak ezek az óriási testek métereket tolva egymáson, mint egy száguldó gyorsvonat. Na, de mégis mivel táplálkoznak ezek az hatalmas sportolók? Nos, a japán szumósok egyik legfontosabb kajája a chanko nabe, amiben minden fontos tápanyagot megtalálnak a fejlődéshez és a szinten tartáshoz egyaránt.

Egy átlagos szumós testsúlya 160-170 kiló között mozog, ám a világ legnehezebbje, Szatosi Örora az igazi rekorder a maga 288 kilójával. Ez persze egy igen egyedi esetnek számít. A sport egyébként Japánban nemzeti sportágnak számít, a legismertebbekre pedig igazi sztárként tekintenek az országban. Az elképesztő igénybevétel miatt komoly kalóriabevitelre van szükségük, hogy erejüket, versenysúlyukat, fizikumukat fenntartsák, éppen ezért az étkezésük is eltér egy átlagos emberétől. 

Akár hisszük, akár nem, a szumósok is ugyanúgy edzenek és odafigyelnek a táplálkozásra, mint bármelyik élsportoló, sőt még tradicionális kajájuk is van, ami nem más, mint a chanko nabe. Ez tulajdonképpen egy leves sok-sok zöldséggel, tofuval és rengeteg hússal megpakolva.

Az elkészítése nagyvonalakban úgy néz ki, hogy a csirkeszárnyból, a hagymákból és gyömbérből főznek egy levesalapot. Közben előkészítik a retket, a sárgarépát, a gombát a tofut, a miso pasztát, amit az elkészült levesalappal jól nyakon öntenek és ismét főzni kezdenek. A következő lépésben a darált csirkehúst összekeverik a szójával, a tojással és egyéb fűszerekkel, végül pedig a masszából gombócokat formáznak. Ezek is a levesben landolnak, majd lassú tűzön egyben készre főzik. Ebből a levesből napi 20 ezer kalória körül fogyasztanak két étkezésre, ebédre és vacsorára szétosztva.

Persze mi most csak érintőlegesen szaladtunk végig az elkészítés folyamatán, így ha kedvet kaptatok hozzá, a következő videó biztosan nagy segítségetekre lesz: 

Ajánljuk még:

ÍGY NÉZETT KI AZ ELSŐ MAGYAR PALACKOZOTT SÖR - A DREHER SÖRMÚZEUMBAN JÁRTUNK >>>

HULLADÉKBÓL KÉSZÜLT TÁLCÁKAT KEZDETT HASZNÁLNI A MCDONALD'S >>> 

ITTUNK BÁNATUNKBAN: TÖBB ALKOHOL FOGYOTT MAGYARORSZÁGON 2020-BAN, MINT AZ ELMÚLT ÉVEKBEN BÁRMIKOR >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss