Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Chai – több mint tea!

default user icon
HL
Chai – a szó sokaknak ismerős lehet, hisz számos nyelven hívják így a teát. Néhány éve azonban majd’ mindenütt beszökött a teázók, kávézók kínálatába, sőt számos otthonba is a chai tea, sőt a chai latte is, nem is kisszámú rajongóval. Miről is van szó? Érdemes megismerkedni vele közelebbről is!
Mit jelent a chai?

A tea számos kultúra meghatározó itala. A kínai, a japán, az indiai vidékekről származó teák a legkedveltebbek világszerte. Maga a chai szó is a kínai, pontosabban a mandarin nyelvből eredeztethető, amelynek kiejtése leginkább a cha [vagyis csa’] szóhoz áll legközelebb, a szó aztán vélhetően perzsa közvetítéssel került számos nyelvbe chai [csa’j] vagy ehhez hasonló formában.

India minden kétséget kizáróan egyike a tea-nagyhatalmaknak. A Himalája déli lejtőinél fekvő északkelet-indiai állam nevét sokan leginkább teájáról ismerik. Az illatos, nagy levelű, erős aromájú fekete tea hazája Asszám állam, amelyről ez a nálunk is ismert aromás tea a nevét nyerte. Már az ókorban előszeretettel fogyasztotta az innen származó tealevelek erős, élénkítő hatású főzetét a helyi lakosság, sőt az ajurvédikus gyógyászatban ma is fontos szerepet tölt be. A nyugati kultúra azonban csupán a 19. században ismerkedett meg vele, jórészt a Brit Kelet-indiai Társaságnak köszönhetően.

A határozottan élénkítő hatású, ezért többnyire frissítő reggeli italként ajánlott Assam-teát ma sokan az „english breakfast” vagy „irish breakfast” teakeverékből ismerhetik – mindkettőnek meghatározó összetevője. Teaszaküzletek, teaházak kínálatában azonban önállóan is gyakran lehet vele találkozni. Hagyományosan ez az erős, önmagában is gazdag ízvilágú fekete tea képezi az alapját a chainak. No de mit is jelent pontosan a chai?

A chai számos európai és ázsiai nyelvben a teát jelenti, így akár sok esetben tautológiának (felesleges szóismétlésnek) hathat a chai tea kifejezés, mégsem az! Hisz messze többről van szó, mint egyszerű erős fekete teáról.

A sok helyen masala chaiként is emlegetett ital ugyanis egy különlegesen selymes, gazdagon fűszerezett tea tejjel. Tévedés ne essék, nem az angolok tejes teájáról van szó, amelynek régóta sok kedvelője akad a szigetországon túl is: ez valami egészen más, korábban számunkra ismeretlen aromájú különlegesség, amely az utóbbi években világszerte olyan népszerű lett, hogy már nem egyszerűen ital formájában fogyasztják, de desszertek készítésére is használják.

Sőt a chai szirupok és chai porok is megjelentek a delikátboltok kínálatában. Több cég pedig kifejezetten a sokféle ízesítésű, természetes alapanyagok felhasználásával készült instant chai-termékek előállítására szakosodott.

A chai tea vagy más néven chai masala Indiában egy erős fekete teafőzetet jelent (alapvetően Assam-teából), amelyet többek között csillagánizzsal, fahéjjal, gyömbérrel, zöld kardamommal, édeskömény-maggal, fekete vagy színes borssal fűszereznek, tejjel (eredetileg bivalytejjel) öntenek fel, és cukor nélkül fogyasztanak. A fűszerezés és az elkészítés tekintetében egyaránt igen nagy a variációk száma – kis túlzással azt is lehet mondani, hogy minden indiai családnak megvan a maga titkos chai-receptúrája.

Őshazájában vannak helyek, ahol előbb erős fekete teát főznek, hozzáadják a porrá őrölt fűszerek keverékét, majd tejjel újraforralják, és cukor nélkül, forrón kínálják. Másutt nem komplikálják ennyire a készítést: egyszerűen mindent egyetlen edénybe öntenek, nem porítva, hanem akár egészben vagy nagyobb darabokban adják hozzá a fűszereket is, majd felforralják, aztán leszűrve kínálják.

Hogy készül a chai latte?

Az eredeti indiai chai sokat változott a nyugati kultúrákban. Sok tekintetben idomult az ízléshez, ennek megfelelően igencsak változatosan készítik, kínálják, hisz ez az ital egyike a ma legnépszerűbb frissítőknek. Számos látványos megoldás született a tálalásra, az ízesítésre (többek között a vanília is gyakran bekerül a fűszerek sorába), sőt akár zöld teából is készülhet.

Vannak, akik esküsznek a 2/3:1/3 arányra, de arról már igencsak megoszlanak a vélemények, hogy a tej vagy a tea legyen nagyobb részben a keverékben (alapvetően mégis a tea kerül túlsúlyba), mások a fele tej-fele tea arányt tartják kívánatosnak, és bizony akad, aki csupán az ízek kombinációjáért rajong, így a teát ki is hagyja az italból.

Tudni kell, hogy nincs rögzült receptúra sem a fűszerek összetételét, sem az elkészítés módját, sem az arányokat illetően – az azonban biztos, hogy minden chai fűszerkeverékben domináns a fahéj és a gyömbér, a többiből csekélyebb mennyiség kerül bele.

Európában és a tengerentúlon jellemzően cukorral (általában barna nádcukorral, helyenként pálmacukorral) édesítve, időnként tejszínhabbal is gazdagítva kínálják ezt a hideg időben kifejezetten melegítő, nyáron pedig frissítő italt.

Az egyre több kávéház, illetve teázó kínálatában már nálunk is megtalálható chai latte általában azt az italt jelenti, amelyben már nem a fűszeres teához keverik a többnyire habosított tejet, hanem közvetlenül a forró tejhez keverik a chaira jellemző fűszereket vagy készen kapható por, illetve szirup formájában adagolható chai-készítményt. Nem tévedés: sok esetben a teát is mellőzve.

A chai latte vélhetően annak köszönheti villámgyors terjedését, hogy a kávéházi kínálat az utóbbi években mindenféle ízesített café lattéval (vagyis forró tejeskávéval) lett gazdagabb, és talán ennek alternatívájaként kezdtek először próbálkozni leleményes vendéglátósok az indiai gyökerű tea alapú forró itallal. Mára népszerűek hideg variációi is – télen-nyáron kóstolható tehát a fűszeres ital.
 
Azért az igazi chai latte sosem nélkülözi a minőségi fekete teát! Ha kedvünk támad hozzá, otthon is egyszerűen elkészíthetjük.

Egyszerű chai latte házilag

Hozzávalók kb. 6 dl-hez:
3 teáskanál fekete tea (legjobb hozzá az Assam-tea)
4 dl víz
2 dl zsírdús tej (3,5 %-os zsírtartalommal)
3 teáskanál porrá őrölt chai fűszerkeverék (fahéjból, csillagánizsból, gyömbérből, szerecsendióból – ez kiváltható ugyanennyi úgynevezett mézeskalács-fűszerkeverékkel is, amely tartalmazza mindezeket a fűszereket)
3 teáskanál lágy, sötétbarna nádcukor

Elkészítés: A vizet felforraljuk. Egy nagyobb edénybe kanalazzuk a teafüvet és a fűszerkeveréket. A forró vízzel leforrázzuk, 3-4 percet állni hagyjuk.
Közben a tejet felgőzöljük vagy lábosban forrásig hevítjük, de nem forraljuk fel! Ez utóbbi esetben tejhabosítóval felhabosítjuk. 4 csészét előkészítünk. A fűszeres teát leszűrjük, cukorral édesítjük. Egyenlő arányban elosztjuk az előkészített csészékben, majd rákanalazzuk a tejhabot. Azonnal kínáljuk.
Kipróbálhatjuk persze más, erős aromájú fekete teával vagy zöld teával is. Vigyázzunk, hogy ne áztassuk túlságosan sokáig, mert keserű lesz.

A krémes és fűszeres ital valósággal energetizálja az embert, mindemellett nagyon finom is, segíti az emésztést, a benne található fűszerek mindegyike számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, így a chai latte kifejezetten jótékony hatást gyakorol a szervezetre.

Édességek chai latte fűszerezéssel

A chai latte különleges ízvilága számos cukrászt megihletett – így aztán egyre több helyen lehet kóstolni chai latte pohárkrémet, fagylaltot vagy épp süteményeket, és számos internetes portál kínál chai latte süteményeket a kekszektől a kevert tésztákon át a bonbonokig. Sok esetben eleve kész chai latte por felhasználásával készülnek ezek a finomságok, de  a chai latte-keveréket házilag sem bonyolult elkészíteni.

Az ízlésünkhöz leginkább közel álló fűszerkeveréket (amely mindenképp tartalmazzon fahéjat, csillagánizst, kardamomot, szerecsendiót, gyömbért), némi zsíros tejporral, cukorral elkeverve kikísérletezhetjük a saját változatunkat. Az így készült fűszerkeverék ideális ízesítője lehet számos desszertnek, de forró vagy habosított tejbe is keverhető.

Ha chai latte-rajongók vagy még csak kísérletező chai latte fogyasztók vagyunk, mindenképp érdemes kipróbálni a chai latte muffint, amelyhez magunk keverjük a chai latte fűszereket.

Chai latte muffin

Hozzávalók 14-16 db normál méretű muffinhoz:
A chai latte fűszerkeverékhez:

1 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt kardamom
½ teáskanál őrölt gyömbér
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
1 késhegynyi őrölt csillagánizs
A tésztához:
25 dkg süteményliszt
20 dkg porcukor
8 dkg puha vaj
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál vanília-kivonat
2 db közepes méretű tojás
2 ½ dl tej
1 csipet só
A díszítéshez:
2 dl hideg habtejszín
1 evőkanál cukor
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt kardamom

Elkészítés: A chai latte fűszerkeverékhez a fűszereket alaposan elkeverjük.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük, a muffintepsit kis papírgallérokkal béleljük.
A lisztet tálba szitáljuk, alaposan elkeverjük a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a cukrot és a fűszerkeveréket. Egy másik tálban a tojásokat elkeverjük a tejjel, a vanília-kivonattal, valamint a puha vajjal. Az egészet a szárazanyagokhoz kanalazzuk, és elkeverjük. A muffintepsi bélelt mélyedéseit nagyjából 2/3-ig töltjük a keverékkel.
Előmelegített sütőben 12-16 perc alatt világosra sütjük. Rácsra szedjük, hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a fűszeres tejszínhabot. A tejszínt keverőtálba öntjük, elektromos habverővel néhány perc alatt félkemény habbá verjük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a kardamomot. Kemény habbá verjük. Csillagbetétes habzsákba szedjük, és ezzel dekoráljuk a chai latte muffinokat.
Különleges, mégis egyszerűen elkészíthető csemege!

Saját készítésű chai latte fűszerkeverékkel ízesíthetünk kuglófot, piskótát, teasüteményt is, amihez csak kedvünk támad. Érdemes kísérletezni vele, mert ellenállhatatlanul finom!

Chai és matcha teás finomságok:

Bundás kalács chai ízesítéssel >>>

Orientál teakrémes vajaskeksz >>>

Panna cotta matcha teával >>>

Lime-matcha keksz >>>

Matcha-krémes torta >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss