hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Chai krémes csokoládétorta

MME MME
120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg világos barnacukor
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 1,5 dl tej
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 4 egész kardamom
  • csokoládé a díszítéshez
  • A krémhez:
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg világos barnacukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg krémsajt
  • 3 dkg chai teakeverék
  • 4 egész kardamom
  • 1 csipet frissen őrölt bors

Elkészítés

Elkészítés: A krémhez elsőként készítsünk fűszeres chai főzetet: törjünk meg 4 szem kardamomot, szedjük ki a magjait, szórjuk egy nyeles lábasba a teakeverékkel és a borssal együtt. Öntsük fel épp csak annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepi. Forraljuk fel, majd gyöngyöztessük további 5 percig, ezután szűrjük le. Az átszűrt főzetet öntsük vissza a forraló edénybe a világos barnacukorral együtt. Forraljuk össze, majd addig főzzük, amíg sűrű szirupot kapunk.

Ha kihűlt a szirup, a krémhez keverjük habosra a 10 dkg vajat a porcukorral, és kanalanként keverjük bele a fűszeres szirupot, amíg selymes lesz. Legvégül keverjük bele a krémsajtot. Felhasználásig tegyük hűtőbe.

A tortaformánkat vajazzuk ki, a sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tésztához 4 egész kardamomból nyerjük ki a fekete magocskákat, és egy mozsár segítségével őröljük azokat finom porrá. Az étcsokoládét olvasszuk fel mikrohullámú sütőben. Keverjük habosra a szobahőmérsékletű vajat a cukorral, majd egyszerre üssük bele a tojásokat, és szórjuk hozzá a mandulalisztet, a finomlisztet, a kakaóport, a sütőport, valamint a korábban porrá őrölt kardamomot és pici sót, alaposan keverjük ki, végül csurgassuk hozzá a tejet és az olvasztott csokoládét.

A tésztát öntsük a tortaformába, és az előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a sütemény. A formában hagyjuk a sütőből kivéve további 5 percig, ezután sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt tésztát vágjuk ketté, majd töltsük meg a krém nagyobbik részével, a maradékot kenjük a tetejére. Csokoládéforgáccsal díszítsük ízlés szerint.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss