Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Céklás csokitorta

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 25 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 3 közepes tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 rúd vanília, félbevágva és kikaparva
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 2 evőkanál méz
  • 4 dkg rétesliszt
  • 4 dkg sima liszt
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 2,5 dkg kakaópor
  • 5 dkg őrölt mandula
  • 25 dkg nyers cékla, hámozva és finomra reszelve
  • 1 dl erős feketekávé
  • 0,3 dl napraforgóolaj
  • A krémhez:
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 3 evőkanál erős feketekávé
  • 1 teáskanál vanília esszencia
  • 3 evőkanál méz

Elkészítés

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy kevés olajjal kenjünk ki egy kerek tortaformát (20 cm-es átmérő, 8 cm-es magas). Olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett, majd tegyük félre hűlni.

Egy nagy keverőtálban verjük habosra a tojásokat a cukorral, a vanília kikapart belsejével, a juharsziruppal és a mézzel. Szitáljuk bele a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a kakaót és az őrölt mandulát. Óvatosan keverjük teljesen egyneművé.

Aprólyukú reszelőn reszeljük le a nyers céklát. Konyhai papírtörlővel távolítsuk el a felesleges nedvességet.

A céklát, a csokoládét, a kávét, az olajat és a lisztes-tojásos keveréket egy spatulával keverjük egyneművé. Öntsük a keveréket az előkészített tortaformába, és süssük 1,5 órát. Ezt követően fedjük le a tortát fóliával, és süssük további 30 percig. Ellenőrizzük tűpróbával (bár ez a torta annyira nedves, hogy még kihűlve is egy kicsit nedves). Rácson hagyjuk kihűlni.

Az krémhez vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kávét, a vanília-esszenciát és a mézet, keverjük össze, majd hagyjuk pihenni 15-20 percet.

Vágjuk félbe a tortát, töltsük meg és vonjuk be a krémmel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss