Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Felfüggesztették a Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását

default user icon
MME
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet, tegnapi határozatában négytételnyi Calcuim-Sandoz pezsgőtablettát vont ki a forgalomból, mivel azokban a megengedettnél nagyobb mennyiségben találtak szennyeződést - ám a mai tájékozatás szerint tovább folytatják a vizsgálatokat, és a termék forgalmazást bizonytalan időre felfüggeszették.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet határozata szerint "kétségessé vált a gyógyszer biztonságos alkalmazhatósága, a Calcium-Sandoz pezsgőtabletták érintett tételeiben ugyanis több volt az elemi szennyező (Pb) expozíció, mint a napi megengedett mennyiség", vagyis: a laboratóriumi vizsgálatok a pezsgőtablettában túl sok ólmot találtak.

A vizsgálat még tavasszal indult, az OGYÉI május 18-án határozott a tételek forgalmazásának felfüggesztéséről.

A szervezet tegnapi döntése értelmében a K1669, K1526, K0853, K0850 tételeket kell kivonni a forgalomból, ám a mai, index.hu-nak eljuttatott közleményük szerint "minden további forgalomban lévő Calcium-Sandoz pezsgőtabletta tételre továbbra is érvényes a korábbi, 2018. május 18-án kelt felfüggesztő határozat" - vagyis, nem csak négy tételről van szó, a vizsgálatok folytatódnak, és annak befejezésekor újabb közleményt fognak kiadni.

Ezek is érdekelhetnek