Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bussolà citrommal

4/5
90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 30-35 db-hoz:
  • 20 dkg rétesliszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg hideg vaj
  • 10 dkg finom szemű kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat (vagy egy rúd vanília kikapart belseje)
  • 1 citrom frissen reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 2 teáskanál narancslikőr (pl. Cointreau)
  • A sütemények szórásához:
  • vaníliás porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet mélytálba szitálom, hozzáadom a keményítőt és a cukrot, belereszelem az alaposan megmosott citrom héját, jól összekeverem a száraz anyagokat. A tojást egy kis tálban enyhén felverem, hozzáadom a 1/2 citrom levét, valamint a narancslikőrt. A vajat apró forgácsokban hozzáreszelem a lisztes keverékhez. Gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon fel, zsemlemorzsa állagúra dolgozom a tésztát, majd hozzáadagolom a tojásos keveréket. A tésztát kb. 6 cm átmérőjű hengerré formálom, fóliába csomagolom, és 1 órára beteszem a hűtőszekrénybe.

A pihentetési idő leteltével a tésztát 3 részre vágom, és lisztezett felületen minden tésztadarabot kb. 1/2 cm vastag és 6-7 cm széles téglalappá sodrok szépen egymás után. A téglalapokat kb. 1 cm széles csíkokra szeletelem. A csíkokat kicsit megsodrom, hogy henger alakúak legyenek, és egyenként körré vagy S-alakúvá formálom.

Sütőpapírral borított tepsire helyezem, 175 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép világosra sütöm, rácson hagyom kihűlni. Még melegen meghintem vaníliás porcukorral.

Megjegyzés

Már sütés közben a citrom és vanília csodás illatával telítődik a konyha. Remekül csomagolható, egyszerűen elkészíthető és hosszan eltartható sütemény. Akár egy pohár bor, tea, kávé mellé, akár valami krémes hideg finomság kísérőjeként nagyszerű. - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss