Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Burgundiai rokfortos körte

120 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: 1. Érett, de kemény körtéket választunk, megmossuk, meghámozzuk, és száruk épségére ügyelve félbevágjuk őket. Alsó domborulatukból levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne billegjenek a tálon, közepükből pedig karalábévájóval kivágjuk a magházukat, és egy kevés gyümölcshúst is, hogy helye legyen a tölteléknek .

2. A bort felforraljuk a cukorral, a fahéjjal és a szegfűborssal, beletesszük az elfelezett körtéket, és többször meg-megforgatva, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük kb. 10-15 perc alatt. A borban hagyjuk kihűlni, és 1 napot pihentetjük, hogy átvegye a bíbor színét a bornak.

3. Másnap a pisztáciát serpenyőbe szórjuk, zsiradék hozzáadása nélkül, folyamatosan kevergetve-rázogatva mérsékelt tűzön kissé megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. A mogyorót is ugyanígy megpirítjuk, ha nem pirítottat vettünk. Mindkettőnek egyik felét darabosra, a másik felét finomra vágjuk.

4. A körtéket üregükkel lefelé papírkendőre borítjuk, és felitatjuk róluk a nedvességet. A sajtot villával megtörjük, hozzáadjuk a vajkrémet, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, krémesre keverjük, rövid időre hűtőbe tesszük.

5. Beledolgozzuk a krémbe a finomra vágott mogyorót és pisztáciát, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd kerek rózsákat nyomunk a körték üregébe. Tetejüket megszórjuk a durvára vágott mogyoróval és pisztáciával, tálra rendezzük, végül lazán, de gondosan letakarjuk, fél órára hidegre tesszük.

6. Fogyasztás előtt citromfűlevélkékkel díszítjük. Előételként, borkorcsolyaként kínálhatjuk.

Megjegyzés

Sok francia fogást készítek, mert egyszerű, de elegáns ételek. - zsuzsamama56

Ezek is érdekelhetnek

Friss