Elkészítés: Feloldjuk az élesztőt 3 evőkanál tejfölben. A burgonyát almaecetes, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük. Hozzáadjuk a margarint, a tojást, az élesztős tejfölt, sózzuk, ízesítjük a szerecsendióval. Kisebb mennyiségben adagoljuk a lisztet, mert félkemény tésztát kell kapnunk, amit jól kidolgozunk lágy tésztává. Meleg helyen, ruhával letakarva kelesztjük legalább a kétszeresére.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagságura nyújtjuk, fánkszaggatóval
kiszaggatjuk, kissé elnyújtjuk, kb. kétujjnyi felhevített olajban mindkét oldalán aranysárgára sütjük, majd az olajat lecsepegtetjük.
A leeső tésztát ismét cipóra formáljuk, melyből gombócokat formálunk és kisütjük.
Medvehagymás tejföllel kínáljuk. Jól illik pl. spenóthoz, sóskamártáshoz.
A gombóckákat gyümölccsel töltve, csokimártással, pálcikára tűzve mártogatóval partifalatként is kínálhatjuk.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre