Johann Lafer Németországban élő, osztrák séf szerint akkor lesz igazán krémes és sima a burgonyapüré, ha kevesebb vajat teszünk bele, és habtejszínt is adunk hozzá. Emellett a szakember arra is különösen figyel, hogy mindig kiváló minőségű alapanyagokból készítse az ételt, valamint az sem mindegy, hogyan főzzük meg a burgonyát.
Íme Johann Lafer receptje a tökéletes burgonyapüréhez
Hozzávalók:
- 60 dkg lisztes burgonya (laza szerkezetű, lisztes húsú, jól szétfő)
- 1 dl tej
- 1,5 dl habtejszín
- só
- fehér bors
- szerecsendió
- 5 dkg hideg vaj
Elkészítés:
- A burgonyát meghámozzuk és hosszában négy vagy nyolc részre vágjuk, majd 15-20 perc alatt megpároljuk. Ehhez engedjünk egy nagyobb edénybe vizet, amit forraljunk fel. Közben tegyük pároló betétbe vagy fémszűrőbe a zöldséget és lefedve pároljuk puhára a vízgőzben.
- Az elkészült krumplit egy edénybe tesszük és burgonyanyomóval áttörtjük – ismételjük meg többször a folyamatot, hogy tökéletesen sima pürét kapjunk.
- A tejet a habtejszínnel egy lábasba öntjük, felforraljuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
- A fűszeres tejszínt fokozatosan a püréhez adagoljuk, végül pedig a hideg vajat is hozzákeverjük.
Ahány ház, annyi szokás
Természetesen a fenti recept mellett még számos módon elkészíthetjük a krumplipürét. Az egyik változat szerint például a tejet helyettesíthetjük a burgonya főzővizével, Diane Morgan szakács pedig azt javasolja, hogy először a felmelegített vajat adjuk a burgonyához, csak ezután öntsök hozzá a langyos tejet. Emellett a tejföl vagy az író is kellemes ízvilágot kölcsönöz a pürének, amit egyébként kedvünk szerint, tovább fűszerezhetünk. Például adhatunk hozzá zúzott fokhagymát, a tetejére pedig sült hagymakarikát, pirított bacont vagy apróra vágott, friss petrezselymet is szórhatunk.
(Forrás: Lecker)
Borítókép: Shutterstock