Elkészítés: Megfőzzük a burgonyát. Amikor már kihűlt, lereszeljük. Összedolgozzuk a tojással, a liszttel, a 20 dkg sajttal, 2-3 csipetnyi szerecsendióval. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Vizet forralunk. (Próbagombócot dobunk bele. Ha szétesik, akkor még lisztet kell beledolgozni a tésztába, ez a liszt minőségétől is függ.) A lobogó, sós vízbe egyszerre tesszük a sárgabarack nagyságú gombócokat. Egyet forr, azután lefedve, a tűzről levéve 20
percig állni hagyjuk. Utána kiszedjük, melegen tartjuk.
Elkészítjük a sajtszószt. A vöröshagymát apróra vágjuk, megdinszteljük, ráöntjük a bort, a zöldséglevest, a tejszínt. 10 percig lassú tűzön rotyog, majd egyenként beletesszük a kockasajtot,
azután a 10 dkg reszelt trappista sajtot. Megvárjuk, amíg elolvad. Még egyszer felforraljuk, pépesítjük. Majd beletesszük a karikára vágott zöldhagymát, a kockára vágott húsos paradicsomot, sót, borsot tetszés szerint.
A gombócokat ezzel leöntjük, a tetejét
szalonnatepertővel vagy apróra vágott
zöldpetrezselyem levelével szórjuk meg.