Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Burgonyagombóc paradicsomos öntettel és rukolával

75 perc
megfizethető
Hozzávalók
  • 1,5 kg burgonya
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • őrölt szerecsendió
  • 3 fej hagyma
  • 6 ek olívaolaj
  • 1 tk liszt
  • 40 dkg paradicsom
  • frissen őrölt bors
  • 1 tk +1 ek cukor
  • 5 ek almaecet
  • 1/2-1/2 db piros és sárga kaliforniai paprika
  • 4 dkg füstölt sonka
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 tk mustár
  • 1 csomag rukola
  • 2 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg zsemlemorzsa + a sűrítéshez
  • 3 dkg reszelt parmezán sajt
  • 3 dl olaj

Elkészítés

1.

A meghámozott burgonyát kockázzuk fel. Tegyük lábasba annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk meg, majd főzzük 20 percig. Szűrjük le, tegyük tálba a felmelegített tejjel, a vajjal és 1 csipet szerecsendióval együtt. Sózzuk meg, majd törjük össze.

2.

A mártáshoz vágjunk finomra 1 fej hagymát. Süssük üvegesre 1 ek felforrósított olívaolajon. Hintsük meg a liszttel, és pirítsuk le. Adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott paradicsomot. Forraljuk fel, majd főzzük 5 percig. Sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint, majd keverjünk a mártáshoz 1 tk cukrot és 1 ek almaecetet.

3.

A gombóc töltelékéhez vágjuk finomra a kimagozott paprikák felét. Vágjunk finomra 1 fej megtisztított hagymát a sonkával együtt. Pirítsuk mindet 1 ek felforrósított olívaolajon 4 percig. Sózzuk és borsozzuk meg. A bazsalikom leveleit csipkedjük le, néhányat tegyünk félre, a többit aprítsuk finomra, majd forgassuk a sonkás keverékhez. Hagyjuk kissé kihűlni.

4.

A salátaöntethez keverjünk össze 4 ek almaecetet, kevés sót, borsot, a mustárt és 1 ek cukrot. Vágjuk finomra a megmaradt hagymát, a paprikákat csíkozzuk fel. Végül forgassuk össze a zöldségeket az öntettel.

5.

Dolgozzuk össze a burgonyás keveréket a tojásokkal és a liszttel. Ha szükséges, sűrítsük a masszát zsemlemorzsával. A reszelt sajtot forgassuk a sonkás töltelékhez. Osszuk a masszát 12 részre. Lapítsuk ki kissé, halmozzunk mindre 1-1 tk tölteléket, majd formázzunk gombócokat. Hempergessük meg a töltött gombócokat a zsemlemorzsában, majd süssük mindet aranyszínűre a felforrósított olajban. Kínáljuk a paradicsomos mártással és a friss salátával. Díszítsük a megmaradt bazsalikommal.

A paradicsomba metsszünk kis keresztet, majd mártsuk forrásban lévő vízbe, így könnyedén meghámozhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlott tartalmak

Friss