Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Burek, prsut, plejskavica - kóstold meg Horvátországot!

Barátságos halászfalvak, pálmafás tengerpartok, hamisítatlan délszláv ízek - és mindez a szomszédban: Horvátország igazán ideális úticél minden nyarani vágyónak. Kóstolhatsz sonkát, halat, tésztaféléket, aperitívnek ihatsz šljivovicát, és a mennyei fogásokat leöblítheted isztriai fehérborral.

Horvátország az Isztriától a dalmát szigetvilágig más-más szépséget rejt. Sétálhatsz Rovinj és Poreč sikátoros óvárosában, megcsodálhatod Opatija pálmafákkal szegélyezett régi villáit, fürödhetsz a Krk vagy a Hvar sziget festői öbleiben, és Dubrovnikban, az óvárost körülölelő fal tetejéről lepillantva felejthetetlen látványban lehet részed.

Bármerre is jársz, nem jelent gondot a könnyű esti séta után megvacsorázni egy hangulatos tengerparti vendéglőben, ahol karnyújtásnyira kéklik az Adria. Történelmének és fekvésének köszönhetően az ország mindegyik régiójában másképp főznek. A tengerpartokon a görög, illetve az olasz hatás érződik, a középső területeken inkább a török ételek hódítanak.

Gyakori előétel náluk a pršut (levegőn szárított sonka), ami hozzátartozik a romantikus kisvendéglők hangulatához. Általában a mennyezetről lógva kelletik magukat a szebbnél szebb darabok. Papírvékonyságú szeletekre vágva, olajbogyóval körítve tálalják. Az ajvár is finom előétel: paradicsomból, padlizsánból és zöldpaprikából készített püré.

A dalmát konyha legjellemzőbb fogásai természetesen a halételek. Érdekesség, hogy a halat bor és tengervíz keverékében főzik. Leginkább tonhalat (tin), tintahalat (lignja) vagy szardíniát esznek. Kedvelt étel a girice, egy gyufaszálnál alig nagyobb szardellafajta, amit sós-pirospaprikás lisztbe forgatva sütnek ki, és citrommal tálalnak. Persze nem csak halakat fogyasztanak. Jellegzetes húsétel pl. a roston sült fasírt (pljeskavica), a fokhagymás marhahús vagy a kemencében sült bárány.

A levesnek nincs olyan nagy szerepe étkezésükben, mint nálunk. Ha mégis esznek, az általában halból készül (brudet), amit agyagedényben, parázson főznek. Dalmáciában kedvelt a citromleves: ezt tojással, cukorral és fahéjjal készítik. Isztria különlegessége pedig a vörösborral leöntött pirított tésztából készített leves sok babbal.

A sorból nem maradhat ki a réteshez hasonló burek, amit szinte minden horvát pékségben árulnak. Tölteléke lehet túró, de akár hagymán pirított marhahús is. A fritula (mazsolás-likőrös kelt tésztából készített sütemény) és a rozsota (tejből és karamellből készült édesség) Dalmácia különlegességei. Koccintani akár isztriai fehérborral vagy hvari vörössel is lehet. A szilvapálinka (šljivovica) nemcsak remek aperitif, de az alábbi húsételből sem hiányozhat, egy kis löttyintésnyi kell bele!

Ezek is érdekelhetnek