Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bundás kelkáposzta sajtos gombaraguval

MME MME
5/5
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • kb. 1 kg kelkáposzta
  • 3 tojás
  • liszt
  • tej
  • szódabikarbóna
  • olaj a sütéshez
  • ételízesítő
  • A sajtos gombaraguhoz:
  • 50 dkg csiperke gomba
  • kb. 10 dkg gouda sajt
  • 3 dl tejszín
  • 7-8 dkg vaj
  • 3-4 evőkanál liszt
  • ételízesítő
  • bors

Elkészítés

Elkészítés:

Bundás kelkáposzta:
1.) A kelkáposztát megmossuk, levágjuk a fonnyadt leveleit, és kb. 8 cikkelyre vágjuk. A torzsát csak megvékonyítjuk, mert ez tartja majd a sütés során össze a leveleket.
2.) Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. Beleteszünk 1 evőkanál sót és 1 mokkáskanál szódabikarbónát. Amikor a víz forr, beletesszük a kelkáposzta cikkelyeket. A lángot mérsékeljük, és a fazekat lefedjük. A kelkáposztákat 8-10 percig főzzük. Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük a kelkáposztákat, kicsit hűlni hagyjuk, majd mindkét oldalát megszórjuk egy kevés ételízesítővel és borssal.
3.) Ezalatt elkészítjük a palacsintatésztát. 3 tojást habverővel összekeverünk annyi liszttel és vízzel, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjunk. Beleteszünk 1 csapott evőkanál ételízesítőt.
4.) Egy nagyobb serpenyőben olajat melegítünk.
5.) A kelkáposzta cikkelyeket belemártjuk a palacsintatésztába, majd a forró olajban erős lángon mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Lecsepegtetjük, és papírtörlőre szedjük, majd forrón, a sajtos gombaraguval tálaljuk.

Sajtos gombaragu:
1.) Egy teflon edényben megolvasztjuk a vajat, rátesszük a megmosott, felszeletelt gombát. Addig pároljuk, amíg elfő a leve.
2.) Megszórjuk 2-3 evőkanál liszttel, picit megpirítjuk, és a tejszín felével felengedjük. Habverővel megkeverjük, és hozzáadjuk a többi tejszínt is. (Ha esetleg nagyon sűrű lenne, kevés tejjel hígíthatjuk.)
3.) Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk ételízesítővel, és visszatesszük a tűzre.
4.) A sajtot kisujjnyi rudakra vágjuk, és a gombás mártásba szórjuk. Addig melegítjük, amíg a sajtok épp egy picit meglágyulnak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss