Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bükki szarvascsíkok

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg lehártyázott szarvascomb
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 3-4 fej hagyma
  • 20 dkg csirkemáj
  • 20-25 dkg erdei gomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg vajbab (lehet fagyasztott is)
  • 2-3 evőkanál zsír
  • 2-3 dl száraz, testes vörösbor
  • 1/2 dl konyak
  • frissen őrölt vegyes bors
  • A pácoláshoz:
  • pár szem borókabogyó
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • tört koriandermag
  • majoránna
  • olívaolaj

Elkészítés

Elkészítés: A szarvascombot csíkokra vágom, beleteszem egy jénai tálba, fűszerezem tört korianderrel, kakukkfűvel, borókabogyóval és rozmaringgal. Ráöntök annyi olívaolajt, ami éppen ellepi, alufóliával szorosan lefedem, 2-3 napra hűtőbe teszem. A csirkemájat felkockázom, szintén tálba teszem, majoránnával elkeverem, felöntöm annyi olajjal, ami ellepi, fóliával ezt is lezárom, szintén a hűtőbe teszem.

Amikor eljött a készítés napja, a húst és a májat egyaránt lecsepegtetem, az olajat leszűröm, elteszem zárható üvegbe, következő pácoláskor újra hasznát veszem. A szalonnát felkockázom, a hagymát apróra vágom, a gombát szeletelem.

Felmelegített olajon megpirítom a szalonnát, beledobom a hagymát, sózom, hogy levet eresszen, megpárolom. Mehet rá a hús, sózom, borsozom, így pirítom tovább, ha kezd lekapni, aláöntök egy kis vizet. Lassú tűzön főzöm, az elfővő vizet mindig pótolom.

Amikor a hús már puha, mehet bele a máj és a gomba, ha ők is jók, ráadásként hozzáadom a zöldborsót és a vajbabot. Végül ízesítem a vörösborral és a konyakkal, összeforralom.

Köretként burgonya krokettet vagy hasábburgonyát adok mellé. Vékonyra karikázott hegyes zöldpaprikával, paradicsommal díszítve tálalom, olívaolajos paradicsomsaláta illik hozzá leginkább.

Megjegyzés

Isteni étel, már annak, aki szereti az érlelt, pácolt vadhúsokat! Leginkább szabad tűzön, bográcsban érdemes elkészíteni, de természetesen a konyhai tűzhelyen is megoldható!

A bort és a konyakot úgy számítsuk, hogy főzés közben a szakács is érdemel belőle néhány nyeletnyit. Jó étvágyat, Nani. - Nanasnani

Ezek is érdekelhetnek