Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dödöllétől a sült fácánig: 5 kihagyhatatlan ínyencség Vas megyéből

A wellness mellett gasztronómiai élvezetekben is részed lehet a 750 éves településen és a mellette kiépült fürdővárosban, Bükfürdőn! Ismerd meg és próbáld ki a helyi séfek otthon is elkészíthető receptjeit!

A vidék konyháján érződik, hogy errefelé bőven rendelkezésre áll erdei gomba és vad, a vasi térségre jellemző specialitások közül pedig itt is népszerű a dödölle vagy a kapros-túrós és a tökös-mákos rétes, illetve a tejszínes-tárkonyos raguleves,a legényfogó leves .

Irány a piac!

A nyári szezonban péntekenként 16 órakor nyit a Bükfürdői Termelői piac . A Tourinfo melletti téren kizárólag olyan portékákat kínálhatnak az árusok, amelyek hagyományos eljárással, helyben vagy a környéken készülnek és magukban hordozzák a fürdőváros, illetve szűkebb körzetének ízét, zamatát. Kecskelábas asztalokon és kis faházak pultjain válogathatsz a mézek, házi készítésű lekvárok, sajtok, húskészítmények, savanyúságok és termelői borok, valamint kézműves ajándéktárgyak között.

Mesélős receptkönyv

A helyi Tourinfo irodákban beszerezheted Bartók Zoltán Gasztroportrék – Bükfürdő című könyvét (3990 Ft). A szerző a TV2 riportere, aki 14 étterem séfjét és kedvenc receptjeiket mutatja be a könyvben. Csepregi Tibor gyönyörű fotói pedig kedvet csinálnak ahhoz, hogy magad is elkészítsd a büki ízeket közvetítő ételeket.

Fácánleves húsos batyuval, zöldségekkel

Hozzávalók:

A leveshez:
1 db konyhakész fácán
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
5 dkg zeller
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg paradicsom
5 dkg zöldpaprika

bors
1 db tojás

A batyuhoz:
10 dkg liszt
1 db tojás

Elkészítés:
1. A megmosott fácánt hideg vízben feltesszük főni. A forrásban levő levet lehabozzuk, és hozzáadjuk a tisztított, hasábokra metélt gyökérzöldségeket. A vöröshagymát, a fokhagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát egészben tesszük bele. Sóval, szemes borssal fűszerezzük, és gyöngyöző forralással addig főzzük, amíg a hús megpuhul.

2. A megfőtt fácánhúst lefejtjük a csontról, és ledaráljuk. Ezután sóval, borssal ízesítjük, és 1 db egész tojással összekeverjük. Ez lesz a batyuk tölteléke.

3. A batyukhoz a lisztet a tojással összegyúrjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tésztából derelyevágó segítségével kerek lapokat vágunk, és megtöltjük a fácánhúsos masszával. Ezután kis batyukat formázunk, amelyeket gyöngyöző vízben kifőzünk.

4. A fácánlevest a batyukkal és a metélt zöldségekkel tálaljuk.

Tűzdelt őzgerinc borsmártással

Hozzávalók:

70 dkg őzgerinc (filé)

bors
kakukkfű
10 dkg füstölt szalonna
olaj
5 dkg vöröshagyma
3 dkg vaj

A töltött burgonyához:
4 db kisebb burgonya

15 dkg juhtúró
kapor

A zöldségkörethez:
20 dkg bébirépa
vaj

fehér bors

A zsemlegombóchoz:
2 db apróra vágott zsemle
5 dkg reszelt sajt
1 db egész tojás
1 db tojássárgája

fehér bors
olaj

Elkészítés:

1. A megtisztított filét sóval, borssal, friss kakukkfűvel fűszerezzük, és megtűzdeljük a szalonnával. Egy sütőedényben vagy sütőbe tehető serpenyőben olajat hevítünk. Körbepirítjuk rajta a húst, majd a sütőben készre sütjük.

2. A mártáshoz a sütéskor visszamaradt zsiradékra dobjuk a vöröshagymát, és megborsozzuk. Lepirítjuk, kevés vízzel felengedjük, majd összeforraljuk. A hideg vajdarabkákkal elkeverjük, és leszűrjük.

3. A burgonyákat sós vízben megfőzzük, majd a közepüket kifúrjuk és a kapros juhtúróval megtöltjük. A forró sütőben készre sütjük.

4. A bébirépát vajon megpároljuk, és sóval, fehér borssal fűszerezzük.

5. A zsemlegombóchoz a hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd 1 órán át állni hagyjuk. Végül a masszából apró golyókat formázunk, és forró olajban kisütjük.

Tipp: A húst akkor vedd ki a sütőből, amikor a beleszúrt maghőmérő 62 fokot mutat. Ekkor biztosan átsült.

Receptek: Zsoldos Antal, a Danubius Health Spa Resort Bük**** séfje

Ezek is érdekelhetnek

Friss