Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Buggyantott libamáj

MME MME
3 1/5
120 perc
rafinált
költséges
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés:
1. nap: Hideg vízben öblítsük le a libamájat, hasítsuk ketté két lebenyét, távolítsunk el minden kövér részt, ért és hártyát, majd papírszalvétával töröljük szárazra. Minden oldalát fűszerezzük sóval, fehérborssal, és egyenletesen szórjuk meg enyhén cukorral, takarjuk le, és pácoljuk a hűtőben 4-6 órát. A libamájat helyezzük egy nagydarab géz (muszlinszövet, sajtszövet) közepére. Tekerjük az anyagot a libamáj köré, (alaposan, többször), és formáljuk finoman kolbász vagy tégla alakúra. Spárgával kötözzük el erősen a gézpólya végeit. Ezt mind óvatosan végezzük el, minél kevesebb nyomással.

2. nap: Helyezzük a libamájat egy közepes lábosba, majd öntsük rá a borunkat és a vizet, a folyadék félig lepje el a libamájat, majd tegyük közepes tűzre, és melegítsük addig, amíg eléri a 60 fokot (kb. 4 perc). Ezek után fordítsuk meg a libamájat, és folytassuk a melegítést 76,5 fokig. Újra fordítsuk meg a májat, és melegítsük tovább a boros vizet 82 fokig, majd zárjuk le. 4 perc múlva vegyük ki a libamájat, tegyük egy műanyag edénybe, és öntsük rá a levet, takarjuk le, majd tároljuk hűtőben. Fontos a hőmérsékletek pontos betartása.

3. nap: A májat a lében napokig tárolhatjuk. Tálalás előtt óvatosan bontsuk ki a gézből, majd forró késsel szeleteljük, és lekvárral, pirítóssal, brióssal tálaljuk.

Megjegyzés

ChefLaszlo receptje.

A borról:
A libamáj tömény íze miatt az édes borok nem alkalmasak a libamáj főzésére. Ehhez a recepthez kaliforniai Gewürztraminert használtunk, aminek fűszeres íze kiváló párosításnak bizonyult. A tramini borszőlőfajta, amelyet Magyarországon főleg a pannonhalmi-sokoróaljai, a mátraaljai, az egri és a móri borvidékeken termesztenek. Magyarországon általában a piros tramini és a fűszeres tramini ismert, de az alacsony terméshozam miatt nem igazán elterjedt. A traminit gyakran azonosítják a Gewürztraminer szőlőfajtával (amit Gewürz, illetve Traminer neveken is emlegetnek), bár az Office Internationale de la Vigne et du Vin szerint nagyon hasonló, de mégis külön fajták. - MME

Ezek is érdekelhetnek