hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Budapesti trikolor sajttorta

MME MME
5/5
120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók a tésztalaphoz:
  • 160 gramm zabpelyhes keksz apróra zúzva
  • 90 gramm kókuszolaj, vagy vaj
  • 1 evőkanál fruktóz
  • zöld ételfesték
  • Hozzávalók a krémhez:
  • 4 db Philadelphia krémsajt
  • 150 gramm fruktóz
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál vanília paszta, vagy 1 rúd vanília
  • 1 fiola citromolaj, vagy 1 db bio citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 2 dl görög joghurt
  • Hozzávalók a málnaszószhoz:
  • 0,5 kg fagyasztott málna
  • 3 evőkanál fruktóz
  • 1/2 teáskanál aszkorbinsav
  • 2 teáskanál pektin
  • 2 teáskanál agar agar
  • Díszítés:
  • kókuszreszelék
  • sótlan pisztácia

Elkészítés

A zabkekszet mozsárban, vagy robotgépben törd össze. A morzsát keverd össze az olvasztott kókuszolajjal (vagy vajjal), a fruktózzal és a zöld ételfestékkel. A keveréket rakd bele egy sütőpapírral kibélelt 18 cm-es kapcsos tortaformába, s nyomkodd le, hogy egy egységes tortaalapot képezzen. Ezután a sütőt melegítsd elő 170 Celsius fokra.
A Philadelphia krémsajtot gépi habverővel keverd össze, majd kanalanként add hozzá a fruktózt (ha előtte porrá őrlöd a fruktózt kávédarálóban, akkor könnyebb dolgod lesz). Ezután mehetnek bele a tojások, a vanília és a citromolaj (vagy bio citromhéj), amit követ a kukoricakeményítő, s végül a görög joghurt.
Ha megvan a krém, akkor öntsd rá a zöld kekszes alapra, ütögesd meg picit az alját, hogy egyenletes legyen a krém, s ezután tedd be az előmelegített sütőbe sülni kb. 50 percre. Érdemes alufóliát leteríteni a sütőlapra, s arra tenni a sütőformát, hogy az esetleges kifolyó alapanyagok egy helyen gyűljenek össze.
Amíg a torta sül, van időd a málnalekvár elkészítésére. (Én mindig dupla adagot készítek belőle, mert olyan mennyeien finom, hogy pillanatok alatt elfogy vajas fonott kalácsra kenve.)
A fagyasztott málnát tedd fel egy lábasban főni, amikor megfőtt a málna, akkor egy szűrő segítségével szűrd át, hogy a magok ne kerüljenek a lekvárodba. Ezután tedd vissza újbóli átforralásra a lekvárt, s ekkor kerül bele az aszkorbinsav és a fruktóz. Arra figyelj, hogy ez friss málnalekvár lesz, így sokáig nem kell forralnod, elég, ha egyszer összeforrnak az ízek.
Ezalatt az idő alatt a torta is megsült (sajttortáról lévén szó, akkor sült meg jól, ha még egy kicsit remeg a közepe), hagyd kihűlni a tortaformában (a tetejére való gyümölcsös zselét ennek segítségével tudod szépen a tortán elsimítani), és tedd be a hűtőbe 2-3 órára, hogy szépen megdermedjen.
Amikor kellően kihűlt a torta kerülhet rá a málnazselé. Csak ekkor fejezd be a málnazselé elkészítését! Már megvan a málnalekvárod, amit most újból fel kell melegítened, majd bele kell keverned a pektint és az agar agar-t. Ezután mehet rá a már kihűlt tortádra. Ha kész a tortád újból mehet be a hűtőszekrénybe pihenni. Ha sietsz, akkor akár a mélyhűtőbe is beteheted, hogy megdermedjen a málnazselé a tetején.
Tálalás előtt jól hűtsd le, vedd le a kapcsos tortaformát a tortádról.
A tetejét meghintheted kókuszreszelékkel és durvára darabolt pisztáciával, s már tálalhatod is.
Sikered lesz vele, abban biztos vagyok.

Ezek is érdekelhetnek