Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Búbos puszedli

75 perc
mester
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 3 dkg hámozott mogyoró
  • 3 dkg datolya
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 tojás
  • 12 dkg porcukor
  • A mázhoz és a díszítéshez:
  • 10 dkg porcukor
  • fél tojásfehérje
  • 1 evőkanál rum
  • 1 evőkanál mandulacsík
  • 5-6 szem aszalt sárgabarack

Elkészítés

Elkészítés: A mogyorót apróra-darabosra vágjuk. A datolyát kimagozzuk, egészen apróra felkockázzuk.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, 1 csipet sóval és a mézeskalácsfűszerrel. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, apránként beleszitáljuk a lisztet, lazán, de alaposan összekeverjük. Lisztezett munkalapra szedjük, belegyúrjuk a mogyorót és a datolyát.

Sütőpapírral kibélelünk 2 sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (a légkeverésest 180 °C-ra).

A masszából 2 centi átmérőjű rudakat sodrunk, 1 centis darabkákra vágjuk, és pici golyókat formálunk belőle. Háromszög alakban a sütőlapra rakosgatjuk úgy, hogy 3-3 golyót összeillesztünk - ezek sülés közben majd összenőnek.

A középső bordamagasságon 15 percig sütjük, a sütőlapon hagyjuk kihűlni.

Az aszalt sárgabarackot vékonyka csíkokra, egy részüket apró kockákra vágjuk.

A mázhoz simára-pépesre keverjük a porcukrot a tojásfehérjével és a rummal. Megmártogatjuk benne a puszedlikat, rácsra rakosgatjuk, díszítjük a vágott mandulával és sárgabarackkal.

Résnyire kitámasztott ajtajú, kikapcsolt, langyos sütőben 15-20 perc alatt fényesre szárítjuk.

Jól záródó fémdobozban 3-4 hétig eltartható.

Megjegyzés

Őrölt fűszerfélékből magunk is készíthetünk mézeskalácsfűszert: 1 evőkanál keverékhez 1-1 csapott kiskanál fahéj, szegfűszeg, 1-1 késhegynyi szegfűbors, szerecsendió-virág, gyömbér, ánizs és kardamom szükséges.
- ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss