Búbos puszedli

75 perc
mester
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • hámozott mogyoró
  • datolya
  • liszt
  • sütőpor
  • csipetnyi só
  • mézeskalács fűszerkeverék
  • tojás
  • porcukor
  • porcukor
  • tojás
  • rum
  • mandulacsík
  • aszalt sárgabarack

Elkészítés

Elkészítés: A mogyorót apróra-darabosra vágjuk. A datolyát kimagozzuk, egészen apróra felkockázzuk.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, 1 csipet sóval és a mézeskalácsfűszerrel. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, apránként beleszitáljuk a lisztet, lazán, de alaposan összekeverjük. Lisztezett munkalapra szedjük, belegyúrjuk a mogyorót és a datolyát.

Sütőpapírral kibélelünk 2 sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (a légkeverésest 180 °C-ra).

A masszából 2 centi átmérőjű rudakat sodrunk, 1 centis darabkákra vágjuk, és pici golyókat formálunk belőle. Háromszög alakban a sütőlapra rakosgatjuk úgy, hogy 3-3 golyót összeillesztünk - ezek sülés közben majd összenőnek.

A középső bordamagasságon 15 percig sütjük, a sütőlapon hagyjuk kihűlni.

Az aszalt sárgabarackot vékonyka csíkokra, egy részüket apró kockákra vágjuk.

A mázhoz simára-pépesre keverjük a porcukrot a tojásfehérjével és a rummal. Megmártogatjuk benne a puszedlikat, rácsra rakosgatjuk, díszítjük a vágott mandulával és sárgabarackkal.

Résnyire kitámasztott ajtajú, kikapcsolt, langyos sütőben 15-20 perc alatt fényesre szárítjuk.

Jól záródó fémdobozban 3-4 hétig eltartható.

Megjegyzés

Őrölt fűszerfélékből magunk is készíthetünk mézeskalácsfűszert: 1 evőkanál keverékhez 1-1 csapott kiskanál fahéj, szegfűszeg, 1-1 késhegynyi szegfűbors, szerecsendió-virág, gyömbér, ánizs és kardamom szükséges.
- ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss