Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Brutális vörösboros marhapörkölt nokedlivel

3 4.2/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 2,5 kg marhahús vegyesen (nyak, lapocka, stefánia)
  • 4 db nagy vöröshagyma
  • 5 duci gerezd fokhagyma
  • 1 db csípős zöldpaprika
  • 1 db TV paprika
  • 2 db paradicsom
  • sertészsír
  • őrölt babérlevél
  • őrölt kömény
  • őrölt fehérbors
  • fűszerpaprika
  • morzsolt majoránna
  • 2 dl száraz vörösbor
  • A nokedlihez:
  • 4 db tojás
  • kevés víz
  • 80 dkg liszt

Elkészítés

Elkészítés: A hagymákat megpucolom, feldarabolom, és egy jó nagy adag zsíron megdinsztelem, hozzáadom a felkockázott marhahúsokat, fehéredésig kevergetem, majd jöhetnek a paprikák és a paradicsom. Sózom és nem sajnálom a fűszereket, majd aláöntök először 1 dl vörösbort (nem kóficot, mert az aromaanyagai benne maradnak a szaftban), lefedem, és óránként ránézek, megkeverem, majd amint szükséges, a többi bort is aláöntöm.

A főzést 3 óra után befejezem, ekkor a mennyiség a felére csökkent, viszont egy isteni vastag szaftot kaptam a puha hús mellé.

A nokedlikészítés rendkívül egyszerű: egy nagy tálba töröm a tojásokat, sózom, hozzáadom a lisztet és a vizet (először csak kevesebbet), én kézzel gyúrom össze, igaz, hogy ragad, de a kezemmel gyorsabb és egyenletesebb dolgozni. Ha nagyon száraz, adok még hozzá hideg vizet, akkor jó a tészta, ha ragad, nyúlik, de nem szakad el, ha kiemelem a tálból, hanem csak nyúlik, nyúlik.

Bő, sós, forrásban lévő vízben kifőzöm, hagyom pár percet forrni, majd leszűröm, hideg vízzel leöblítem és egy kevés olajon átforgatom.

Megjegyzés

A pörkölt felét lefagyasztottam, így a hozzávalók mennyiségét lehet felezni.
- ekesandi

Ezek is érdekelhetnek