Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Brokkolis tészta a sütőből

60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2 személynek:
  • 50 dkg brokkoli
  • 15-20 dkg tészta
  • 10 dkg sajt
  • 3 dkg vaj
  • A besamelmártáshoz:
  • 6 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • őrölt fehérbors
  • szerecsendió
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejszín

Elkészítés

Elkészítés: A brokkolit szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt puhára. Ezután szűrjük és csepegtessük le.

A tésztát szintén főzzük puhára enyhén sós vízben, majd csepegtessük le (arra figyeljünk, hogy ne főzzük túl a tésztát).

A besamelmártáshoz hevítsünk fel 4 dkg vajat, majd szórjuk rá a a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre (vigyázzunk, hogy ne piruljon meg a liszt, csak éppen hogy világos zsemleszínű legyen). Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejet. Addig keverjük, hogy csomómentes legyen. Keverés közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik a mártás. Amikor már kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, majd hagyjuk pár percig hűlni.

Ezután keverjük a besamelhez a maradék vajat és a tejszínt, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy sima, selymes állagú mártást kapjunk(én átszűrtem, de ettől el is tekinthetünk).

A megfőtt tésztát és a brokkolit tegyük bele egy nagyobb tálba, majd öntsük rá az elkészült besamelmártást. Óvatosan forgassuk össze.

Egy sütőformát vagy tepsit kenjünk ki alaposan vajjal, majd öntsük bele a mártással összekevert brokkolis tésztát. Reszeljünk rá ízlés szerint sajtot.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, míg a sajt ráolvad, és szép színt kap.

Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss