Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Brokkolikrémleves diós burgonyagombóccal

45 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Leveshez:
  • 1,5 kg fagyasztott brokkoli
  • 1 db burgonya
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt szerecsendió
  • csipet szódabikarbóna a főzővízbe (így megtartja szép zöld színét)
  • őrölt fehér bors
  • petrezselyem
  • 2 dl laktózmentes tejszín
  • növényi zsiradék
  • Burgonyagombóchoz:
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 2 dkg durvára vágott, pirított dió
  • 1 tojás sárgája
  • só, szerecsendió

Elkészítés

 

1.

A vöröshagymát kevés zsiradékon megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott burgonyát, kevés vizet, sózom, és fedő alatt öt percig közepes fokozaton pároljuk. Ezután rátesszük a brokkolirózsákat, átforgatjuk a hagymás, burgonyás alappal, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ekkor tesszük bele a szódabikarbónát.

2.

Ízesítjük sóval, fűszerezem őrölt fehérborssal, reszelt szerecsendióval és zúzott fokhagymával. A szerecsendiót frissen reszeljük a levesbe. Amikor megpuhultak az alapanyagok, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, és botmixerrel pürésítjük. Mivel liszt nélkül készítjük ezt a levest, ezért a tejszínnel csak krémesíteni kell.

3.

A megmosott burgonyát héjával együtt sós vízben puhára főzzük. Az apróra vágott diót serpenyőben szárazon (zsiradék nélkül), alacsony tűzön addig pirítjuk, míg színe, illata nem lesz. Folyamatosan kevergetjük, nehogy megégjen. A kihűlt főtt burgonyát megpucoljuk és burgonyanyomóval áttörjük. Összekeverjük a tojássárgájával, fűszerekkel, és a pirított dióval.

4.

Vizes kézzel tetszés szerinti gombócokat formázunk, és sós, enyhén forrásban lévő vízben pár percig közepes lángon főzzük. (Miután feljöttek a gombócok a víz tetejére, forralunk még egyet rajta, és kész.) Vigyázni kell, ha túlfőzzük, szétesnek a gombócaink! Ha megfőtt, szűrőkanállal kiemeljük, és a forró levesbe tálaljuk.

A recept szerzőjéről, Felcsiki Tündéről ITT olvashatsz bővebben!

Megjegyzés

FELCSIKI TÜNDE: MENTES PILLANATOK című könyvében találod az eredeti receptet. Ha fontos a glutén-, laktóz-, tej-, tojás, szója- és adalékmentes étrend, akkor csatlakozz te is Tünde táborához itt: www.felcsikitunde.hu - Glutén- és laktózmentes

Ezek is érdekelhetnek

Friss