Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

 Briós vajkrémmel

90 perc
bonyolult
megfizethető
20 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző este a tésztához a lisztet nagy tálban elvegyítjük a cukorral, a belemorzsolt élesztővel, a sóval és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a 1/2 dl hideg vízzel elkevert tojásokat, és kézi mixer dagasztószárával alacsony fokozaton keverjük 5 percig. Közepes fokozaton adagonként beledolgozzuk a kis kockákra vágott vajat, és tovább keverjük 10 percig, amíg selymesen fénylő, ruganyos tésztát kapunk. Folpakkal letakarva, szobahőmérsékleten kelesztjük 2 órát, majd betesszük a hűtőbe éjszakára.
  2. Másnap a tésztát enyhén lisztezett felületre öntjük, és folpakkal letakarva pihentetjük 1 órát, amíg szoba-hőmérsékletűre melegszik. Közben alaposan kivajazunk 20 darab 5 cm átmérőjű fém briósformát. (A szilikonformákat nem kell kikenni.)
  3. A kézzel átgyúrt tésztából lecsípünk 20 darab 5 dkg-os adagot. Enyhén lisztezett felületen mindet gombóccá gömbölyítjük, majd a formákba ültetjük. A maradék tésztából mogyorónyi golyókat formázunk, és a gombócok kimélyített közepébe nyomjuk. Konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten kelesztjük 60-90 percig, amíg a tészta csaknem a formák pereméig dagad.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (A légkeverést ne kapcsoljuk be.) A briósokat megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és a sütő középső részében aranysárgára sütjük 18-20 perc alatt. A sütőből kivéve rövid ideig pihentetjük, végül kiszedjük a formákból és rácson hagyjuk kihűlni.
  5. A krémhez robotgép habverőjével a puha vajat a sóval együtt felhabosítjuk, majd belekeverjük a narancshéjat és -lét, valamint a lekvárt és a pisztáciát. A langyos briósokat a vajkrémmel kínáljuk.

11 ZSENIÁLIS TÉSZTA ALAPRECEPT - A PISKÓTÁTÓL A KELT TÉSZTÁIG >>> 

BRIÓS, AZ OMLÓS ÉS PUHA KELT TÉSZTA - HASZNOS TIPPEK A SÜTÉSHEZ >>> 

CSOKIS BRIÓS >>> 

Megjegyzés

12 darabos muffintepsiben kevesebb, de nagyobb briósokat süthetsz. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss