Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 tipp, hogy igazán puha és omlós legyen a kedvenc péksütink, a briós

Az édes kelt tészták élmezőnyében bérelt helye van a briósnak. Nem is csoda: egy brióssal szebben indul a nap, finomabb lesz a kávé, és annyi kalóriával lát el, hogy bőven kibírjuk ebédig.

A briós egy meglehetősen tartalmas tészta. Elkészítése  nem igényel különösebb sütési gyakorlatot, elég egy tisztességes, alapos leírással bíró recept és néhány minőségi alapanyag. Míg régen főleg lekvárral ettük, ma már gyakori, hogy valamilyen sós krémmel,  zöldségekkel fogyasztjuk. És hogy mit tehetünk, hogy még finomabb legyen a végeredmény? Mutatjuk!


1. Víz helyett tej

A klasszikus briósban akad egy kevés vaj és tojássárgája, sőt a tészta lágyságát azzal is fokozzuk, hogy – a kelt tészták esetében megszokott folyadék – a víz helyett tejjel készítjük el.

2. Átszitált liszt 

Ha biztosra akarunk menni és a legjobb eredményt szeretnénk elérni, akkor érdemes a felhasználni kívánt, szoba-hőmérsékletű lisztet átszitálni, a tojások sárgáját a langyos tejben elkeverni, az olvasztott vajat a már összegyúrt tésztához adni, és abba beledolgozni.

3. Élesztőtitkok

Az élesztőt nem kötelező felfuttatni, még akkor sem, ha frisset használunk, de a brióst nyugodtan készíthejtük porélesztőből is. 

4. Tartalomhoz a forma

A brióst nemcsak a benne lévő anyagok, hanem a formája is meghatározza. Süthetjük klasszikus briósformában (olyan mint a kuglófforma, csak középen nincs benne a „kürtő”), sülhet minikuglóf- vagy -muffinformában is.

5. Extra ízek

A klasszikus briósnak a minőségi vaj, a tojássárgája adja meg az ízét, de a tésztát kedvünk szerint ízesíthetjük, adhatunk hozzá egy kis vaníliát, kardamomot, szerecsendiót vagy épp frissen reszelt narancshéjat. A tésztát gazdagíthatjuk még kandírozott gyümölcsökkel vagy aszalványokkal is, kerülhet bele aszalt sárgabarack, szilva, mazsola vagy meggy, de a csokoládépettyek is jól állnak ennek a tésztának.

6. Tökéletes szín

A szép, sötétbarna briósszín elérése érdekében pedig célszerű sütés előtt tejszínnel vékonyan megkenni a formában már újrakelesztett tésztát.

Briós recept

Hozzávalók:

  • 52,5 dkg búzaliszt (BL 51) + a munkalapra
  • 8 dkg cukor
  • 1 kocka friss élesztő
  • 7 g só (kb. 1 tk)
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 4 db tojás (hideg)
  • 25 dkg vaj (hideg) + a formákhoz
  • 3 ek tejszín

Elkészítése:

  1. Előző este a tésztához a lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, elvegyítjük a cukorral, a belemorzsolt élesztővel, a sóval és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a 1/2 dl hideg tejjel elkevert tojásokat, és kézi mixer dagasztószárával alacsony fokozaton keverjük 5 percig. Közepes fokozaton adagonként beledolgozzuk a kis kockákra vágott vajat, és tovább keverjük 10 percig, amíg selymesen fénylő, ruganyos tésztát kapunk. Folpakkal letakarva, szobahőmérsékleten kelesztjük 2 órát, majd betesszük a hűtőbe éjszakára.
  2. Másnap a tésztát enyhén lisztezett felületre öntjük, és folpakkal letakarva pihentetjük 1 órát, amíg szoba-hőmérsékletűre melegszik. Közben alaposan kivajazunk 20 darab 5 cm átmérőjű fém briósformát. (A szilikonformákat nem kell kikenni.)
  3. A kézzel átgyúrt tésztából lecsípünk 20 darab 5 dkg-os adagot. Enyhén lisztezett felületen mindet gombóccá gömbölyítjük, majd a formákba ültetjük. A maradék tésztából mogyorónyi golyókat formázunk, és a gombócok kimélyített közepébe nyomjuk. Konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten kelesztjük 60-90 percig, amíg a tészta csaknem a formák pereméig dagad.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (A légkeverést ne kapcsoljuk be.) A briósokat megkenjük tejszínnel, és a sütő középső részében aranysárgára sütjük 18-20 perc alatt. A sütőből kivéve rövid ideig pihentetjük, végül kiszedjük a formákból, és rácson hagyjuk kihűlni.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss