A tésztájoz a lisztet keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral, a kakaóval és egy csipet sóval. A tojásokat keverjük össze a lefőzött feketekávéval és az étolajjal, ízlés szerinti mennyiségű rumaromával és az olvasztott csokoládéval. Ezután a lisztes keverékhez öntsük hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, majd fakanállal keverjük alaposan össze.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a massza felét, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét.
A kókuszos töltelékhez a tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, a tejföllel és a vanília-aromával, majd keverjük hozzá a kókuszreszeléket is. A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a kókuszos masszához.
Ezután a kanalazzuk rá a tortaformában lévő csokoládés massza tetejére, majd egyenletesen simítsuk el (én rákanalaztam a kókuszos masszát, majd tenyérrel egyenletesen, óvatosan, rálapogattam). A maradék csokoládés masszát ezután öntsük rá a kókuszos réteg tetejére, és szintén egyenletesen simítsuk el.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20 percig (én légkeverésnél 150 fokon 20 percig sütöttem). A sütőből kivéve a formában hagyjuk egy kicsit hűlni, majd helyezzük rá egy tortatálra, és hűtsük langyosra.
A langyosra hűlt brownie tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd tálaljuk.