Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Igazi csodaszer, a borsmenta lett az év gyógynövénye: mutatjuk, miért olyan egészséges

2024-ben is megválasztották az év gyógynövényét, mely a borsmenta lett. Sokak számára lehet ismerős, hiszen teáját gyakran ajánlják gyomorpanaszokra, puffadás ellen, de vajon mire jó még a borsmenta. Miért egészséges?

A mentafajokat többezer éve ismerik és használják, a borsmentát viszont csak 250 éve, mégis, napjainkban ennek a fajnak van a legnagyobb gazdasági és gyógyászati jelentősége. Nagy mennyiségben használja a korszerű gyógyászat, az élelmiszeripar, valamint a kozmetikai ipar egyaránt. Többek között ezért is választotta a 2024-es év gyógynövényének a borsmentát a Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya.

Honnan származik a borsmenta?

A borsmenta a mai ismeretek szerint Angliából származik, de egyes információk szerint a Távol-Keletről eredeztethető faj. A borsmenta két másik mentafaj kereszteződésével létrejött úgynevezett fajhibrid, szülővonalai a vízi menta és a fodormenta.

A termesztésben a borsmenta két eltérő formája terjedt el, az egyik a fekete vagy vörös menta, a másik a fehér vagy zöld menta. A borsmenta a nemzetségre jellemzően lágyszárú, földalatti módosult hajtásokkal áttelelő, évelő növényfaj – olvasható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közleményében.

Miért olyan egészséges a borsmenta? Mire jó?

A borsmenta fő hatóanyaga a mentol, ami megtalálható a levelében és az illóolajában. A mentol fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő, enyhe helyi érzéstelenítő, hűsítő, antiszeptikus hatású.

Az olaját a felső emésztőszervi traktus rendellenessége, epeképződés hiánya, légzőszervi megbetegedések, köhögés, megfázás esetén javasolják. Külsőleg alkalmazható reumatikus fájdalmak, bőrviszketés, csalánkiütés kezelésére. Érdekes tény, hogy a borsmenta esetében egyre változatosabb illóolaj-összetételű fajták közül válogathatunk.

A nemesített borsmentafajták között „csokoládé”, „citrom”, „gyömbér” és „levendula” illatú növényekkel is találkozhatunk – olvasható még a közleményben.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss