Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Boros édességek

default user icon
SB
A jó bort nemcsak fantasztikus íze és aromája, valamint alkoholtartalma miatt fogyasztjuk. Köztudott, hogy segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását, valamint gyomornedvet termel. Néhány finom boros édességet mutatunk be: a borsodót, az olasz zabaglionét, a boros barackot és a brazil sagut.
Borsodó: réteshez, fánkhoz, aranygaluskához

Egy nagy tányér aranygaluska mindig ünnepi hangulatot varázsol, egy finom borsodóval az igazi. Ehhez 5 tojássárgáját elkeverünk 5 kanál porcukorral, majd miközben nem hagyjuk abba a keverést, ráöntünk 5 dl jó forró, fűszerezett forralt bort. Erősen keverjük, míg a megfelelő sűrűséget eléri. Mielőtt forrni kezdene, levesszük a lángról, és tovább keverjük, amíg kihűl.

Különleges boros édességek

Olaszországban igen népszerű desszert a Zabaglione (ejtsd: dzabajone), vidéken reggelire is eszik. Itthon borhabként, de sabayonként is ismert, Dél-Amerikában is kedvelt étel.
Elkészítése igen egyszerű: vízfürdő felett kell felverni 4 tojássárgáját 5 dkg cukorral, melyhez 1 dl tokaji aszút vagy édes pezsgőt is teszünk. Ha gyerekeknek készül, forraljuk ki belőle az alkoholt. Melegen és hidegen is kitűnő.

Szintén az olaszok fogyasztják a Boros barack nevű édességet, mely pillanatok alatt elkészíthető. 5-6 szem érett őszibarackot megmosunk és felcikkezünk. Beáztatjuk jó minőségű édes fehérborba, hogy a bor éppen ellepje a barackokat. Megszórjuk egy evőkanál cukorral, összekeverjük és hűtőbe tesszük. Egy kis vaníliafagyival gazdagítva isteni desszert.

A brazilok fogyasztanak egy Sagu nevű édességet, mely tápiókabogyóból, szőlőlé és vörösbor összefőzésével készül. Egy mély edénybe teszünk egy bögre tápiókagyöngyöt, és felöntjük fél liter szőlőlével és fél liter vörösborral. Közepes hőmérsékleten főzzük kb. 30-45 percig, míg a tápiókagyöngyök áttetszőek lesznek.

Bor édességekhez

Ha desszertbort fogyasztunk az ebéd végén, tartsuk szem előtt az általános szabályt, hogy a bornak édesebbnek kell lennie, mint az édességnek. A legtöbb desszertbor kiváló kiegészítője egy szem érett őszibarack. Sok csokoládés és karamelles édesség olyan édes, hogy nemigen érdemes melléjük bort inni. A desszertborok alkoholtartalma 14-25 %-os, köszönhetően az erjesztés során gyakran hozzáadott borpárlatnak. A három legismertebb külföldi desszertbor a sherry, a portói és a madeira.

Néhány további részeges, boros édesség a szüreti szezonra.

Körte boros lekvárban
Hozzávalók kb. 4 db 2 dl-es üveghez:
1 kg körte
1,25 dl fehérbor (1/8 l)
1 kg zselírozó cukor
1 evőkanál citromlé
1 csipet őrölt fahéj
fél dl körtepálinka

Előkészítés: Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni. A körtéket meghámozzuk, magházukat kiemeljük, húsukat apróra vágjuk.
Elkészítés: A körtéket a fehérborban puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni. A körtét a cukorral, a citromlével és a fahéjjal kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. Belekeverjük a pálinkát, és azonnal az üvegekbe szedjük. Hűvös helyen tároljuk.

Sült alma szilvával
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy desszertalma
20 dkg szilva
2 dkg (barna) cukor
4,5 dl portói bor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
5 cm hosszú fahéjrúd
2–3 szegfűszeg (tetszés szerint)
1 mokkáskanál porcukor a cukormáz készítéséhez
A tálaláshoz:
1 pohár zsírszegény tejszín vagy félzsíros joghurt

Előkészítés: Az almát megmossuk, kivájjuk a magházát. A szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, kis darabokra vágjuk. A sütőt 220 °C-ra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: Az almákat szárukkal fölfelé deszkára állítjuk, és felülről lefelé az aljától számított 2 cm-es mélységig bevágjuk úgy, hogy nyolc egyenlő gerezdet kapjunk, majd szorosan egymás mellé egy lapos tűzálló tálba tesszük. Óvatosan az almák közepébe nyomkodjuk a szilva egynegyedét – nem szükséges, hogy a nyílás végéig leérjen. Meghintjük a barna cukorral, és ráöntjük a bort. Mellé szórjuk a citrom- és narancshéjat, a fahéjrudat és a szegfűszeget. Az almát fedő nélkül 15 percig sütjük a sütőben, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 180 °C-ra (gázsütő: 2. fokozat), és tovább sütjük kb. 45 percig. Közben 10–15 percenként meglocsoljuk a borral. Akkor jó az alma, ha megpuhul, de még nem esik szét. A borhoz keverjük a cukrot, kevergetjük, és sziruppá sűrűsítjük. Az almát külön tányérokon, a portói sziruppal leöntve tálaljuk. Tetejére kevés porcukrot szórunk, és tejszínnel vagy joghurttal körítjük, tetszés szerint.

Muskotályos joghurttorta müzlivel
Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg tejszín
10 dkg joghurt
2 dl muskotályos bor
5 dkg porcukor
½ lime leve és héja
1 fürt muskotályos szőlő
6 lap zselatin
8 evőkanál müzli

15 dkg tejszínt, 10 dkg joghurtot és 5 dkg porcukrot elkeverünk. A muskotályos bort felére beforraljuk, és hozzátesszük a joghurtos krémhez. A zselatinlapokat 2-3 percre hideg vízbe áztatjuk. A maradék 20 dkg tejszínt habbá verjük. A joghurtos krémből 1 dl-t kiveszünk, és abban feloldjuk a zselatint. A habbá vert tejszínt, majd a zselatint is a krémhez adjuk. A krémet 8-10 cm átmérőjű formákba töltjük, amiből ki tudjuk majd borítani. A szőlőt leszemezzük, a szemeket félbe vágjuk, a habba nyomogatjuk. A tetejét megszórjuk müzlivel, és 3-4 órára hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve, vékony pengéjű késsel körbevágjuk az edény fala mellett. Tányérra borítjuk, szőlőszemekkel és müzlivel dekoráljuk.

További boros desszertek >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss