Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Boros-babos káposzta füstölt csülökkel

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 5 személyre:
  • 1,20 kg füstölt csülök - előzőleg beáztatva
  • 25 dkg száraz tarka bab - előzőleg beáztatva
  • 70 dkg savanyú káposzta - kimosva, szálak átvágva
  • 1 dl száraz fehér- vagy vörösbor
  • 1 diónyi zsír vagy olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma - finomra aprítva
  • 3-4 gerezd fokhagyma - zúzva aprítva
  • 2-3 babérlevél
  • 1 evőkanál csemege Piros Arany
  • ízlés szerint őrölt bors
  • ízlés szerint pirospaprika
  • ízlés szerint majoránna
  • ízlés szerint kömény
  • ízlés szerint bazsalikom
  • ízlés szerint bosikafű
  • 5 dkg árpagyöngye - beáztatva
  • 1 nagyobb krumpli - kis kockákra vágva
  • só (óvatosan, mert a hús és a káposzta sós)
  • A tálaláshoz:
  • tejföl

Elkészítés

Elkészítés: A csülköt előző este babérral, vöröshagymával, egész borssal puhára főztem. A vízben hagytam hideg helyen kihűlni. Másnap a tetejéről a zsírját leszedtem, a húst kicsontoztam, feldaraboltam, levét félretettem.

Nagyobb serpenyőben 1 csapott evőkanál liszttel és a zsiradékkal vékony rántást készítettem, amibe beledinszteltem a vöröshagymát és a fokhagymát. Meghintettem pirospaprikával, felengedtem kb. fél liter füstölt lével. Hozzáadtam a beáztatott babot, fűszereztem, takarékon félpuhára főztem. Hozzáadtam a káposztát, további füstölt lével (ha nem akarjuk annyira intenzív füstölt ízűre, akkor inkább vízzel) és további fűszerekkel tovább főztem.

Az utolsó fél órában került bele a hús, az árpagyöngye és a krumpli. Meglocsoltam fehérborral, és együtt készre főztem.

Tálaláskor bőven tejfölt és kenyeret kínáltam hozzá.

Megjegyzés

Jó masszív egytálétel, a fiúknak különösen nagyon tetszett. Sót nem használtam hozzá, mert elég sós volt a hús és a káposzta is. Azért került bele a krumpli a vége felé, hogy lágyítsa az ízeket, de elhagyható.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss