15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Borok

Kiderült: innen kapta a nevét az Irsai Olivér

bor pohár
Sokan azt hiszik, egy borkereskedő saját magáról nevezte el a szőlőfajtát, azonban ennél sokkal meghatóbb oka van annak, hogy Irsai Olivérnek hívják.

Az Irsai Olivérről mindent elmond, hogy a hozzáértők behízelgő bornak is szokták nevezni. Persze, nincs ezzel egyedül, de mi magyarok mégis különösen büszkék vagyunk rá. Mégpedig azért, mert az Irsai Olivér szőlőfajtát Kocsis Pál hozta létre 1930-ban a csabagyöngye és a pozsonyi fehér keresztezésével.

Az Irsai Olivér elnevezéséről több legenda is kering. Az egyik szerint egy szegedi borkereskedő vásárolta meg, és 100 pengőért saját magáról neveztette el az új szőlőfajtát. Ez a legenda azonban hamisnak bizonyult. Az igazság az, hogy Kocsis Pálnak volt egy üzleti partnere, és egyben barátja, Irsai M. József, akinek 1930-ban fia született. A fiú az Olivér nevet kapta, a szőlőnemesítő pedig a barátja iránti tiszteletből a csöppségről nevezte el az új fajtát.

A szőlő elég ellenálló, jól is terem, korán beérik. A borásznak minden figyelmére és ügyességére szüksége van ahhoz, hogy a mustban gazdagon megtalálható illóanyagokat minél nagyobb mennyiségben megőrizze a kierjedő borban. Ha sikerül, illatos, zamatos, mindenki által könnyen megszerethető ital kerülhet a poharunkba.

Ha van bort kevésbé kedvelő barátod, csempéssz a poharába egy kis Irsait! Azután figyeld a meglepetést az arcán: „De hát ennek nem is olyan boros az illata” – mondják, vagy: „Ez a bor finom.” Az első „borrandevúra” az Irsai a tökéletes választás - friss illatához könnyű test társul. Forró nyári esték naplementéjében gyönyörködve pompás élményt nyújt a kóstolgatása, de enyhébb fűszerezésű saláták, hal- és csirkeételek mellé is tökéletes választás.

2+1 IRSAI OLIVÉR, AMI NÉLKÜL ELKÉPZELHETETLEN EGY KERTI PARTI - BORAJÁNLÓ>>>

5 EXTRA FRÖCCSRECEPT, HA UNOD A BORT SZÓDÁVAL>>>

3 OLASZRIZLING, AMI ITATJA MAGÁT HAL ÉS CSIRKE MELLETT - BORAJÁNLÓ>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.