Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Borok

3 szuper cserszegi fűszeres 2000 forint alatt

Cserszegi fűszeres
A hazai illatos fajták közül az egyik közönségkedvenc a cserszegi fűszeres. Ha egy hétköznapra való, jó ivású fehérbort keres valaki, akkor érdemes a cserszegik között körülnéznie, nem utolsósorban remek ár-érték aránya miatt.

Magyar szőlőfajta, amit 1960-ban keresztezett dr. Bakonyi Károly, méghozzá Irsai Olivérből és piros traminiből. Nevét Cserszegtomajról kapta, az ottani egyetemi szőlészeti területen zajlott a kísérlet. A cél az volt, hogy egy olyan illatos fajta jöjjön létre, amelyik korán érik, ellenáll a fagyoknak, a betegségeknek és a rothadásnak, és gyakorlatilag mindenhol, még az északi, hideg területeken is jól terem. A sikeres keresztezés után még sokáig – az 1980-as évek közepéig-végéig – kellett várni arra, hogy a szőlősgazdák elkezdjék telepíteni, hiszen egy még ismeretlen szőlőfajtában mindig van rizikó. Azóta viszont a legtöbb borvidékünkön megtalálható.

Leginkább illatos karaktere az, ami miatt a fogyasztók szeretik a cserszegi fűszerest. Jellegzetes virágos, szőlős, már-már parfümösnek is mondható aromái szinte kiugranak a pohárból. Igyuk meg fiatalon, nem érdemes tartogatni vagy a pince mélyén őrizni, hiszen nem egy bonyolult bor, és egy-két év alatt elveszti lendületét. Fajtaborként és házasításokban is találkozhatunk vele, ez utóbbi esetben legtöbbször neutrálisabb fajtákhoz teszik hozzá, így használják ki intenzív illat- és ízjegyeit. Élénk savai miatt jól iható, üdítő tétel, ami fröccsalapanyagként is megállja a helyét.

Ha ételpárosítás, akkor ez a tipikus eset arra, hogy ne gondoljuk túl a dolgot. Egy ilyen egyértelmű karakterű borhoz válasszunk hasonló ételeket, hogy megőrizzük az egyensúlyt a bor és az étel között. Egy grillezett szendvics vagy egy friss, tavaszi zöldekből összeállított saláta, sonka- és sajttál olajbogyóval és grissinivel, esetleg sült csirkés étel, carbonara – ilyesmikkel harmonizálhat a borunk.

Hilltop Cserszegi Fűszeres 2021 (1490 Ft)

A Neszmélyi borvidék egyik legnagyobb pincészete a Hilltop, amelyet még 1993-ban alapítottak. Sikerük titka a XXI. századi technológiára alapozott, korszerű borászatban és egy kiváló szakértőben, Kamocsay Ákos borászban rejlik. Világfajtákkal és hazai kedvencekkel is dolgoznak, köztük a cserszegivel. Intenzív, virágos, fehér húsú gyümölcsös, zöldfűszeres illatú és ízű bor, ami üdeségével tipikusan mutatja meg a fajtát.

A Hilltop bora intenzív, virágos, fehér húsú gyümölcsös, zöldfűszeres illatú és ízű
A Hilltop bora intenzív, virágos, fehér húsú gyümölcsös, zöldfűszeres illatú és ízű

Lisicza Cserszegi Fűszeres 2021 (1490 Ft)

A Pécsi borvidéken jelenleg 14,5 hektáros területen dolgozik a Lisicza család. A címkéiken szereplő rókamotívum horvát eredetű családnevük jelentésére utal. A vállalkozásuk 1998-ban alakult, miután a helesfai birtok hosszú évek után visszakerült hozzájuk. Gazdag fajtaválasztékukban megtalálható a cserszegi is, amelyben bodzavirágot, friss citrusokat, fűszereket érezni. Vibráló, élénk karaktere miatt mindenképpen próbáljuk ki fröccsnek.

Ebben a borban bodzavirágot, friss citrusokat, fűszereket érezni
Ebben a borban bodzavirágot, friss citrusokat, fűszereket érezni

Szivek Cserszegi Fűszeres BIO 2021 (1900 Ft)

A Pilis lábánál elterülő szőlőket több generáció óta műveli a Szivek család. Kesztölc település első, 1075-ből való okleveles említése is a szőlőről szól. Ilyen „örökség” mellett készítik a boraikat, amelyek között egyaránt találunk a hétköznapokra szóló tételeket, és olyanokat is, amelyek komoly figyelmet kívánnak. A cserszegi már egy bioművelésű terület bora, amely az élénk savak és a mezei virágos aromák mellett a hegy ásványosságát is megmutatja.

Az élénk savak és a mezei virágos aromák mellett a hegy ásványosságát is megmutatja
Az élénk savak és a mezei virágos aromák mellett a hegy ásványosságát is megmutatja

Még több borajánló:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.