Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Földönkívüli nedű: Borok és szőlőtőkék tértek haza a világűrből egy év után

default user icon
MME
Szinte napra pontosan egy évet töltött a világűrben 12 palack francia bordeaux-i bor és több száz szőlővessző. Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés; mégis miért? Mert egy luxemburgi startup vállalkozás arra volt kíváncsi, hogy az űr miként változtatja meg a bor ülepedését, és hogyan hat az érlelődésére. Az értékes nedű egyébként az elmúlt hetekben tért vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról a SpaceX Dragon szállítókapszulájában.

Úgy tudni, hogy a földönkívüli palackok közül egyet, vagy kettőt februárban, egy Bordeaux-i borkóstolón ki fognak bontani, hogy azokat tekintélyes francia szakértők megízleltessék.

A szőlőtőkék sem utaztak fölöslegesen, ugyanis Nicolas Gaume, a luxemburgi startup cég társalapító-igazgatója azt állítja, hogy a súlytalanságnak köszönhetően sokkal erősebbek és ellenállóbbak lettek a Földre visszatérve.

A kísérlet célja elsősorban az agrártudományi ismeretek gazdagítása volt, ezzel keresve megoldásokat a jövő mezőgazdaságát támogatva az organikus és egészséges élelmiszerek előállításában. Gaume szerint a klímaváltozás miatt a mezőgazdasági terményeknek is sokkal zordabb körülményekhez kell hozzászoknia, ha "életben" akarnak maradni.  A szakemberek biztosak abban, hogy a kirakós még hiányzó részletei a világűrben találhatóak.

Amikor az agrártudomány meghúdította a világűrt

  • 1985 - egy francia űrhajós a Discovery fedélzetére vitt magával egy palack bort
  • 2015 - egy japán alkoholgyártó cég küldött whisky-t és más italokat az űrbe mintatesztelés céljából
  • 2018 - a Budweiser árpamagokat küldött a Nemzetközi Űrállomásra, hogy a jövőben a Marson is sörözhessenek az első telepesek

Ezek is érdekelhetnek

Friss