Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Borjú hortobágyi

MME MME
> 90 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • A hortobágyi töltelékhez:
  • 10 dkg kacsazsír
  • 5 dkg Kolozsvári szalonna
  • 80 dkg borjú nyak
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db Tv paprika
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db paradicsom
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 0,5 g friss chili
  • 30 g vörösbor
  • 1,5 dkg fűszerpaprika
  • frissen őrölt fekete bors
  • tejföl
  • 10 dkg bébispenót
  • A palacsintához:
  • 18 dkg finom liszt
  • 2 db tojás
  • 150 ml tej
  • 150 ml szénsavas ásványvíz
  • étolaj
  • A borjúnyelvhez:
  • 30 dkg füstöt borjú nyelv
  • 1 szál sárga répa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál fehér répa
  • 2 db zeller szár
  • 1 db babér levél
  • 2 szál kakukkfű
  • 5 szem egész fekete bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • A savanyított fokhagymához:
  • 5 dkg fokhagyma
  • 8 dkg étolaj
  • 2 dkg Olíva olaj
  • 0,5 g tengeri só
  • 10 g fehérbor ecet
  • 1 g kakukkfű
  • 1 db babérlevél
  • 0,1 g fekete egész bors

Elkészítés

  1. Egy lábasban a kacsazsíron, megpirítjuk a szalonnát, majd pörkölt alapot készítünk. Hozzárakjuk a nagyobb darabokban hagyott borjú nyakat, felöntjük vízzel és készre főzzük. A megfőtt borjúnyakat és a szalonnát kivesszük az alapból és lehűtjük. A pörkölt alaphoz hozzáadjuk a vörösbort és a friss chilit, majd felforraljuk. A pörkölt alapot leturmixoljuk, egy szűrőn áttörjük, utóízesítjük és egy szép bevonó képes mártást kell hogy kapjunk belőle.
  2. A lehűtött borjú nyakat felkockázzuk és a mártás egy részével szaftos, jó ízű tölteléket készítünk belőle, frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. A palacsinta hozzávalóit összekeverjük, hagyományos palacsinta tésztát készítünk és közepes méretű serpenyőben, palacsintákat sütünk.
  3. A kész tölteléket palacsintába töltjük, feltekerjük, a két szélét levágjuk, majd a borjú nyelves, fokhagymás spenót ágyra helyezzük. A paprikás mártást köré tálaljuk, majd tejföl pöttyökkel egészítjük ki az ételt.
  4. A megtisztított spenótot tálaláskor egy serpenyőben enyhén megfonnyasztjuk, kevés sóval ízesítjük, összeforgatjuk a borjúnyelv kockákkal , a savanyított fokhagymákkal és a mélytányér aljába tálaljuk.
  5. A borjú nyelvet, hideg vízben áztatva egy éjszakára a hűtőbe tesszük, majd leöntjük róla vizet. Másnap hideg vízben, a felsorolt alapanyagokkal puhára főzzük. Megtisztítjuk, majd kisebb kockákra vágjuk.
  6. A megpucolt fokhagyma gerezdeket a fűszerekkel és a két olaj keverékében majdnem, puhára konfitáljuk. Hozzáadjuk az ecetet, a sót és összeforraljuk. Legalább egy napot savanyítsuk a fokhagymákat. Tálaláskor félbe vágjuk a fokhagyma gerezdeket.


 

 


Megjegyzés

Fotó és recept: Liszt étterem - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss